Belföld

Kijött a Közlönyben, hogy a kormány tudomásul veszi a Nemzetközi Beruházási Bank költözését

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

Érdekes jogi akrobatikát mutatott be a kormány a legfrissebb Magyar Közlönyben. Kijött ugyanis egy kormányrendelet, amelyben a kormány Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával tudomásul veszi, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank költözni akar, és visszavonja az összes kedvezményt és mentességet, amelyet a bank kapott.

A rendelet azért érdekes, mert a kormány itt a háború miatt bevezetett veszélyhelyzetre hivatkozva egy rendelettel – ami ebben a veszélyhelyzetben egy törvénnyel egyenértékű, tehát alacsonyabb rendű – próbál egy nemzetközi szerződést módosítani.

A Nemzetközi Beruházási Bank tegnap jelentette be, hogy költözik Budapestről, ami nem meglepő, mert az amerikai kormány szankciói miatt kilépett belőle a magyar kormány, így nem csak a banki tevékenysége lehetetlenült el, de a budapesti székhelye is értelmét vesztette.

A rendelet kifejezetten céloz is erre, mert arról ír, hogy a kormány értelmezésében a bank döntése az, hogy eltérnek a nemzetközi szerződésben aláírt megállapodástól, maga a rendelet pedig ezután a döntés után született és onnantól alkalmazandó. Az is szerepel benne, hogy a kedvezmények és kivételek, amiket a bank kapott, csak azután szűnnek meg, hogy kiderül, hova költözik majd a bank, és ezt Szijjártó Péter külügyminiszter közleményként megjelenteti a Magyar Közlönyben.

A Nemzetközi Beruházási Banknak alapvetően a tagországok tőkéjéből van pénze. Az orosz agresszió után több másik ország is kilépett belőle, és azóta is komoly fejtörést okoz nekik, hogyan szerezzék vissza a bankban lévő tőkéjüket. Ebben például segíthet az, ha rendelet van arról, hogy nem a magyar kormány mondta fel a nemzetközi szerződést, amelyet a bank budapesti székhelyéről kötött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik