Belföld

Jogerősen életfogytiglant kapott a várandós feleségét kislányuk előtt szétkaszaboló szegedi gyilkos

police.hu
police.hu

Jogerősen életfogytig tartó fegyházra ítélte a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön azt a szerb-magyar kettős állampolgárságú férfit, aki két és fél évvel ezelőtt szétkaszabolta a várandós feleségét a hároméves kislányuk szeme előtt.  Gyuris Gábor, a Szegedi Ítélőtábla sajtótitkára azt közölte, hogy a férfi harminc év múlva szabadulhat a leghamarabb.

A 42 éves férfit különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság. A táblabíróság döntésével tíz évvel felemelte a férfi elsőfokon kapott húsz éves büntetését.

A válást tervező férfi 2020 november 6-án reggel rátámadt a hetedik hónapban járó alvó nőre a szegedi otthunuk hálószobájában. A támadásra felébredő és védekezni próbáló asszonyt több mint harmincszor szúrta meg. Elsősorban a fejét és a felsőtestét támadta, olyan erővel, hogy a kés pengéje eltört, ekkor a férfi a konyhából újabb kést vett magához, s azzal folytatta a bántalmazást. A szúrások közül több a magzatot is elérte.

A nő a helyszínen életét vesztette, és magzatja is elhalt. A gyilkosság idején a hálószobában volt közös, három és fél éves kislányuk is. A férfi végül lemosta kezéről a vért, felkapta gyermeküket, gépkocsiba ültette, és elhagyta a helyszínt. Anyjához ment, aki értesítette a rendőrséget, így a férfit elfogták.

A szakértők szerint a vádlott paranoid személyiségzavarban szenved, ami a bűncselekmény idején közepes fokban korlátozta beszámítási képességét. Gátlásainak feloldásában közrejátszhatott, hogy előző éjjel közepes mennyiségű alkoholt fogyasztott. Az MTI azt írta, hogy a férfi az utolsó szó jogán beismerte bűnösségét, s azt mondta, sajnálja és megbánta a történteket.

Mezőlaki Erik tanácsvezető bíró a jogerős ítélet indoklása során kifejtette, a vádlott emberi mivoltából kivetkőzve, nagy fokú testi és lelki szenvedést okozva ölte meg várandós felségét. A táblabíróság a bűncselekmény társadalomra veszélyessége miatt látta szükségesnek a büntetés súlyosítását. A férfira azért nem kapott tényleges életfogytiglant, mert a beszámítási képessége korlátozott volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik