Belföld

Felmentették a kőbányai vagyonőrt, akit azzal vádoltak, hogy viperával vert össze öt hajléktalant

ugyeszseg.hu
ugyeszseg.hu

Bizonyítottság hiányában felmentették azt a 45 éves vagyonőrt, akit azzal vádoltak, hogy viperával vert össze öt hajléktalant Budapesten. Egyikük két hónappal később meghalt.

A vagyonőrként dolgozó férfi a vád szerint 2020. augusztus 24-én este – járőrszolgálata során – gépkocsival megállt az egyik kőbányai élelmiszer-áruház hátsó parkolójánál, majd egy teleszkópos fémbottal az ott tartózkodó, ittas állapotban lévő hajléktalan személyeket bántalmazta, illetve kiabálva távozásra szólította fel őket.

A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint a értettek többsége könnyebb, egyikük azonban életveszélyes sérülést is szenvedett, s két hónappal később tüdőgyulladás okozta légzési elégtelenség miatt elhunyt. A bíróság az indokolásban sorra vette azokat a nehézségeket és hiányosságokat, amelyek az eljárást végigkísérték és a felmentő ítélet megszületéséhez vezettek.

A legfőbb nehézség a sértettek “rendelkezésre állásának hiánya” volt – állapították meg, jelezve, hogy a hajléktalanok felkutatása mindvégig akadályokba ütközött, ráadásul időközben két másik sértett is elhalálozott. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a tanúvallomások ellentmondásosak, több esetben önellentmondásosak is voltak, így például sem az elkövető személyleírása, sem pedig a bántalmazás egyéb körülményei nem voltak kétséget kizáróan tisztázottak.

A sértettek elhalálozását megelőzően a terhelttel való szembesítés is elmaradt, így a támadó kinézetéről csak egymástól igen eltérő tartalmú vallomások álltak a bíróság rendelkezésére. A közleményből kiderült továbbá, hogy a megtámadott férfiak szerint a támadás világosban, az áruház nyitvatartási idejében történt. A térfigyelő kamera felvételén azonban az látszódott, hogy a vagyonőr az autójával a bolt zárását követően érkezett a parkolóba, amikor már sötét volt.

A törvényszék közlése szerint a bíróság az ítéleti tényállásban megállapította, hogy a terhelt az élelmiszerbolt zárását követően érkezett meg annak parkolójába, ahol miután segélykiáltást hallott, keresni kezdte a hangoskodókat. Ekkor találkozott a bántalmazott hajléktalan társasággal, akikkel szóváltásba keveredett, majd távozásra szólította fel őket.

A vádlott és a sértettek között kialakult lökdösődés közben a terhelt az egyik személyt megrúgta. Ezt követően a vádlott a gépkocsijával áthajtott az áruház mellett lévő benzinkútra. És a sértetteket egy ismeretlen elkövető még az áruház nyitvatartási idejében bántalmazta.

A vádlott bűnössége nem volt kétséget kizáróan megállapítható, ezért a bíróság bizonyítottság hiányában felmentette őt a terhére rótt bűncselekmények vádja alól. Az ügyészség fellebbezést jelentett be a vádlott bűnösségének megállapítása és büntetés kiszabása miatt, a vádlott és védője tudomásul vette az ítéletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik