Belföld

Tagad és nem fogadta el az öt évet a hálapénz elfogadásával vádolt debreceni orvos

Pénteken a Debreceni Törvényszéken megkezdődött annak a helyi orvosnak és asszisztensének a büntetőpere, akiket hálapénz elfogadásával vádolnak. Az ügyészség önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt állította őket bíróság elé.

Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy az ügyész öt év letöltendő börtönt, öt év közügyektől eltiltást, és három év foglalkoztatástól eltiltást kért az orvosra előkészítő ülésen történő beismerés esetére, ám ő nem mondott le a tárgyalás jogáról, ezért a bíróság az ő esetében tárgyalásra utalta az ügyet.

Megértettem az ügyész vádiratát, és azzal nem értek egyet. Nem ismerem el a cselekményt, és élek a tárgyalás jogával

– mondta az orvos a meghallgatása során.

Az asszisztense viszont beismerő vallomást tett és a terhére rótt bűncselekmény elkövetését is elismerte. Mivel lemondott a tárgyalás jogáról is, ezért a bíróság azonnal ítéletet is hozott az ügyében.

Az asszisztenst egy év börtönre ítélték bűnsegédként elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt, de ezt a bíróság két év próbaidőre felfüggesztette. Ezen felül ötvenezres pénzbüntetést is kapott, valamint ötezer forintos vagyonelkobzást is elrendeltek vele szemben.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy feltáró jellegű, a bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomást tett, megbánó magatartást tanúsított, s hogy csak egy alkalommal fogadott el pénzt és nem rendszeresen. Az asszisztens és a védője is tudomásul vette a döntést, az ügyész azonban súlyosítás érdekében fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik