Belföld

Orbán Viktor aláírta a kilépést a Nemzetközi Beruházási Bankból

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Megjelent a kormány határozata. Boros Imre szerint az oroszok is ki fognak lépni.

Megjelent Magyar Közlönyben az az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt szűkszavú határozat, amely szerint a kormány egyetért azzal, hogy Magyarország lemond a Nemzetközi Beruházási Bankban  (IIB) fennálló tagságáról.

A kormány egyúttal visszavonta azt tavaly nyári határozatát, amely a bank kormányzótanácsában Magyarországot képviselő kormányzóvá a nemzetközi pénzügyi kapcsolatokért felelős minisztert jelölte ki és felhatalmazta helyettes kormányzó kinevezésére, visszahívására.

A döntés azt követően született, hogy David Pressmann amerikai nagykövet szerdán délután bejelentette, az Amerikai Egyesült Államok szankció alá vonta az IIB három felsővezetőjét, és magát a budapesti központú bankot is. tet is, amelynek a központja Budapesten van.

Korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az RTL Híradónak azt mondta, míg nem vetnek ki szankciókat a bankra, addig Magyarország a tagja marad. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium előzőleg jelezte, bár a Nemzetközi Beruházási Bank Kelet-Közép-Európában fontos fejlesztési szerepet játszott, a mostani amerikai szankciók miatt értelmét vesztette. Ezért a kormány visszahívja a Nemzetközi Beruházási Bankban tisztséget betöltő, a magyar állam által delegált személyeket, kilép a nemzetközi pénzügyi szervezetből.

Boros Imre közgazdász, az első Orbán-kormány minisztere, még a Nemzetközi Beruházási Bank igazgatósági tagjaként azt mondta az RTL Híradónak, a szankciók gyakorlatilag megsemmisítették a pénzintézetet, amelyből az oroszok is ki fognak lépni és megszűnik, ezek után jön az eszközök és követelések rendezése. Eddig Magyarország volt az utolsó EU-tagország a bank tulajdonosai között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik