Belföld

Fontos megbízatást felejtett ki a miniszter a vagyonbevallásából

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Csák János kulturális és innovációs miniszter elfelejtett beszámolni a vagyonnyilatkozatában arról, hogy ő a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke – vette észre a 24.hu. Így az sem derül ki a dokumentumból, hogy mekkora díjazásban részesül e tisztségéért.

Csák Palkovics László korábbi innovációs minisztert váltotta a kuratórium élén a tavalyi kormányalakítással, miután a felsőoktatás felügyelete hozzá került. A Fudan Egyetem egyelőre bedőlt projektnek látszik, nincs forrás a megvalósítására, de maga az alapítvány működik.

Kerestük Csák Jánost, hogy megtudjuk, mi az oka annak, hogy kihagyta ezt a pozícióját a vagyonbevallásából, de a tárcája csak annyit írt, hogy Csák a kinevezésekor lemondott a tiszteletdíjáról, és semmilyen juttatást nem kapott és kap az alapítványtól. Ugyanakkor a minisztereknek a díjazás nélkül ellátott tisztségeiket is fel kell tüntetniük, különösen a vagyonkezelő alapítványban betöltött pozíciókat, ahogy azt a kitöltendő formanyomtatványon külön nevesítik.

Nem Csák az egyetlen feledékeny politikus: Zambó Péter erdőügyekért felelő államtitkár is kihagyta a nyilatkozatából a kuratóriumi tagságát. Zambó a vagyonbevallása készítésének időpontjában még a Soproni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja volt, de elmulasztotta ezt feltüntetni. Zambó hibáját az élet kijavította: több miniszter- és államtitkártársával egyetemben lemondott az egyetemi alapítványban betöltött tisztségéről, mert az Európai Bizottság kifogásolta a politikai összeférhetetlenségeket a vagyonkezelő alapítványok körül, a kormány pedig a kormányzati tisztviselők távozását kérte a testületekből.

Kerestük Zambót is, akinek a nevében az agrártárca annyit írt nekünk, hogy az államtitkár nem vett fel díjazást az alapítványtól.

A szakértő szerint ezek kisebb súlyú mulasztásoknak számítanak. Ilyen esetekben az érintettek maguktól vagy a mentelmi bizottság felszólítására beleírják a kihagyott pozíciót – magyarázta lapunknak Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik