Belföld

Toroczkai László 2024. április 30-ig meghosszabbítaná a kilakoltatási moratóriumot

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
Érvei között szerepel a válság, a devizahitelesek megoldatlan problémája és a végrehajtó maffia botránya is.

A Mi Hazánk frakcióvezetője határozati javaslatot nyújtott be a kilakoltatási moratórium törvényben előírt határidejének módosításáról. Toroczkai László szerint a kormánynak a gazdasági válság, a devizahitelesek megoldatlan problémája, a végrehajtó maffia botránya és a rengeteg kilakoltatás miatt a moratóriumot egybefüggően kellene meghosszabbítani legalább 2024. április 30-ig.

Indoklása szerint a kilakoltatások nagy része (mintegy 80 százaléka) még mindig a devizahiteles szerződésekre vezethető vissza, gyakori probléma, hogy az adósok bírósági beadványainak nincs halasztó hatálya a kilakoltatásra. A Mi Hazánk politikusa szerint az Orbán-kormány korábban helyesen hirdetett moratóriumot a pandémia idején, de miután intézkedését visszavonta, a korábbi szabályok álltak vissza, ezért 2022-ben már rengeteg kilakoltatás indult, több ezer család lakhatását veszélyeztetve.

Toroczkai László szerint a jelenlegi válságban, a kiemelkedően magas infláció mellett újra sokakat fenyeget a lakhatás elvesztése, éspedig önhibájukon kívül. Szerinte határozati javaslatát támasztja alá a végrehajtók között kirobbant botrány (a Völner–schadl-ügy – a szerk.) is, amely egyrészt komoly büntetőjogi felelősséget mutat, másrészt megrendíti az emberek eddig is gyenge lábakon álló, a végrehajtók irányába mutatott és közrend iránti bizalmát. Javaslata szerint ezért a jelenleg folyó végrehajtási ügyekben, amelyek mögött a legtöbbször banki hitelszerződés vagy devizahitel szerződés áll nem lehetne kilakoltatást foganatosítaniuk végrehajtóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik