Belföld

Naponta átlagosan 40 ingatlant árvereztek el november közepéig

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Tavaly június 15-én a kormány újra lehetővé tette a kényszerértékesítéseket, így a kilakoltatási moratórium kezdetéig – azaz november 15-ig – összesen 6387 ingatlant árvereztek el – írja az Rtl.hu.

Másképp fogalmazva: a kényszerértékesítésre megnyíló időszakban naponta átlagosan több mint 40 ingatlant árvereztek el.

A lap szerint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) adatai azt mutatják, hogy az öthónapos időszak alatt az érvényes vételárajánlatok összege csaknem 64 milliárd forint volt, a vevők tehát átlagosan egyenként 10 millió forint körüli összeget fizethettek.

Az MBVK elektronikus árverési rendszerében jelenleg összesen 2600 ingatlanra lehet licitálni, ezek túlnyomó többsége (nagyjából 2200) lakóépületnek, lakóháznak vagy öröklakásnak minősül.

A statisztikák azt mutatják, hogy igen sok esetben nem volt sikeres az árverés: összesen 11 903 ingatlant bocsátottak licitre, ám csak 6387 esetben érkezett érvényes vételi ajánlat.

A lap úgy tudja, a legtöbb érintett ingatlant még a járvány előtt, vagy a pandémia idején akarták elárverezni, de az akkor hatályban lévő kilakoltatási- és árverési moratórium miatt erre nem volt lehetőség. Ezt támasztja alá az a körlevél is, amelyet a végrehajtók kaptak még tavaly júniusban, és amelyben a kar vezetői a kényszerintézkedésekkel kapcsolatban adtak tanácsokat.

Ebben azt javasolták, hogy a végrehajtók alapvetően az ügyek érkezési sorrendjében haladjanak az árveréseknél és a lakáskiürítéseknél is (vagyis vegyék előre a 2020-as, 2021-es eseteket), viszont járjanak el soron kívül, ha munkabért vagy tartásbért kell behajtani.

A lap meg nem nevezett banki forrásokra hivatkozva azt írja, a legtöbb pénzintézet nem kezdeményezett végrehajtást az elmúlt hónapokban.

A korábbi ügyeket viszont igen gyors ütemben pörgetik a végrehajtók, ezt mutatja legalábbis, hogy a kar adatai szerint a járvány előtti években (2018-ban és 2019-ben) 9-10 ezer ingatlant árvereztek el egész évben, míg most öt hónap is elég volt több mint 6000 érvényes vételárajánlathoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik