Belföld

Kövér László: Amint megadtuk a hozzájárulást, Finnország ellenünk fordult

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A 444.hu szemlézte Kövér László Bayer Zsoltnak adott interjújának előzetesét, a teljes beszélgetést este a Hír TV-n lehet majd megtekinteni.

A házelnök a műsorban kifejtette, hogy a finnek lényegében az első adandó alkalommal hátba szúrták Magyarországot, amely nagy nehezen, de végül rábólintott a finn NATO-csatlakozásra.

Kövér baja ugyanis az a finnekkel, hogy miután a magyar parlament megadta a jóváhagyását – a szövetségben utolsó előttiként – a finnek NATO-tagságára, másnap csatlakoztak ahhoz a perhez, amit Magyarország ellen indított az Európai Bizottság a magyar kormány által gyermekvédelminek mondott perhez. Igaz, Finnország nem egyedüliként csatlakozott a perhez, már 14 EU-tagország tett így: Belgium, Hollandia, Luxemburg, Dánia, Portugália, Írország, Spanyolország, Málta, Ausztria, Svédország, Szlovénia, Finnország, most pedig Franciaország és Németország. Valamint az Európai Parlament is betársult.

Kövér azt mondta: Magyarországon annak idején volt népszavazás a NATO-csatlakozásról,

Svédországban és Finnországban elfelejtették erről is megkérdezni az embereket, hogy vajon szeretnének-e tényleg a NATO-hoz csatlakozni, vagy csak ez a politikai elitjük magánvéleménye. A magyar képviselők tucatjával kaptak emaileket Svédországból és Finnországból, hogy ne fogadják el a csatlakozást, mert szerintük a döntés mögött semmiféle demokratikus legitimáció nincsen

Kövér aztán így folytatta:

mi azt látjuk, hogy két olyan ország kérte, illetve kéri a hozzájárulásunkat egy szövetségbe való felvételhez, aminek mi már tagjai vagyunk, ők meg még nem, akik a legminimálisabb tisztelet sem tanúsították Magyarország, a magyar nép választásokon kifejezett akarata iránt.

Kövér szerint ez a két ország a politikájukkal és nyilatkozataikkal mind a mai napig csak ártanak a magyar nemzeti érdeknek. „Hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a kapcsolat a két ország között oda jusson vissza, ahol 10-15 évvel ezelőtt volt” – mondta a finnekről Kövér.

Finnország a héten lett hivatalosan NATO tagja. Arról korábban írtunk, hogy a finnek lehet, nem felejtik majd a velük történt packáztást:

Kapcsolódó
Üzenet Helsinkiből: a finnek nem felejtik, hogy krízishelyzetben packáztunk velük
Bár a finn politikusok megköszönték a döntést, a kereskedelmi kamara vezetője arra figyelmeztet: nem felejtik el, hogy egy veszélyes biztonságpolitikai helyzetben Orbán Viktor majdnem egy évig szórakozott velük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik