Belföld europoli

Navracsics: Még áprilisban a parlament elé kerülhet az egyetemi kuratóriumi szabályok átalakítása

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Uniós biztosokkal tárgyalt szerdán Brüsszelben Navracsics Tibor, a fő téma az alapítványi fenntartású egyetemek kuratóriumi tagsága volt. Az Index az EU-s források felhasználásáért felelős miniszter szavai alapján azt írta, ha kialakul a konszenzus, április második felében a parlament elé kerülhet a törvénymódosító javaslat, amelynek eredményeként az alapítványi fenntartású egyetemek megszakítás nélkül folytathatják részvételüket az Erasmus+ és a Horizont Európa programokban.

Navracsics elmondta, az összeférhetetlenségi szabályoknál meg kell határozni, mely pozíciók járhatnak együtt a kuratóriumi tagság betöltésével, és melyek nem. Jelen állás szerint a miniszterekre, államtitkárokra, a kormányfő politikai igazgatójára, a kormánybiztosokra és az országgyűlési képviselőkre vonatkozik a tiltás, az európai parlamenti képviselőkre és a polgármesterekre nem. A közigazgatásban irányítási pozíciót betöltő dolgozók szerepét még tisztázni kell, ideértve az államtitkárok, helyettes államtitkárok helyzetét. Amint beszámoltunk róla, négyen is lemondtak a kormányzati megbízatásukról azért, hogy megtarthassák kuratóriumi tisztségüket, de közülük Szili Katalin például miniszterelnöki megbízottból miniszterelnöki tanácsadó lett, lényegében változatlan feladatkörrel.

Navracsics szerint az alku nem múlhat azon, hogy 4, 5 vagy 6 év lehet-e a mandátum hossza, és azon sem, hogy a kuratóriumi tagság csak egyszer legyen megújítható, erről meg is egyeztek. Az nyitott kérdés még, hogy ha megszűnik az összeférhetetlenség, mennyi idő múlva tölthessen be kuratóriumi tisztséget valaki. Ebben a kérdésben elhangzott fél, egy és két év is, de a miniszter úgy látja, ez sem lehet olyan tényező, amin fennakadnak. Gyors megállapodást vár, ami azt feltételezi, hogy április második felére akár már az Országgyűlés elé is kerülhet a javaslat. Mint mondta, ezzel párhuzamosan folyik a jogállamisági eljárás, így nyárra minden brüsszeli vita megoldódhat szerinte.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik