Belföld

Polt Péter reagált a katonanők bántalmazási ügyére

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI
Vádiratnak beillő kérdést kapott Vadai Ágnestől.

A Demokratikus Koalíció képviselője lapunk cikke alapján kérdezte arról a legfőbb ügyészt, hogy hol tart a szolnoki katonanők állítólagos bántalmazási ügye. Vadai Ágnes az eset rövidebb ismertetése után hosszan idézte, hogy az Alaptörvény, illetve a különböző törvények alapján, mi a vádhatóság feladata, illetve azt is, hogy szerinte Polt Péter az ügyészség munkáját értékelve mindig

harsányan gátlástalan hivalkodó büszkeséggel hangoztatja, hogy az ügyészség az igazságszolgáltatás pártatlan szereplőjeként és az Alaptörvényben írtak szerint közvádlóként, mint az igazságszolgáltatás független közreműködője minden ügyben mindig törvényesen, szakszerűen, megalapozottan és »világszínvonalú« hatékonysággal, minden évben legalább 98%-osan tévedhetetlen váderedményességgel jár el és mindig példaszerű gyorsasággal és az érdemi döntések meghozatala során mindig az időszerűség kiemelt szem előtt tartásával intézkedve a lehető leghamarabban meghozza a szükséges érdemi szakmai döntéseit.

Ezek alapján több kérdésére várt választ.

  • Hol tart a szolnoki ügyben a vizsgálat, a nyomozás milyen konkrét eredménnyel járt?
  • Kihallgattak-e már gyanúsítottat, hányat, milyen jogi minősítés alapján, mikor?
  • Ha nem, miért nem?
  • Mi az ön érdemi szakmai álláspontja?
  • Az ügyben mikorra várható érdemi ügyészségi szakmai döntés?

Vadai Ágnes egyik kérdésében újabb kemény bírálatot fogalmazott meg.

Az ügyben milyen konkrét technikai akadályok, eljárásjogi, szakmai problémák akasztják meg, hátráltatják, késleltetik

az ön által egyszemélyi teljhatalommal, korlátlan személyzeti, szervezeti és szakmai utasítási joggal irányított és vezetett, nem mellesleg közpénzből működtetett és ennek megfelelően a közvélemény és az állampolgárok részéről jogosan eredményeket elvárt ügyészségi szervezet eljárásának a szomorú valóságtól eltérően ténylegesen is hatékony, gyors, és valóban világszínvonalúan eredményes lefolytatását?

Polt Péter válaszában megerősítette, a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség több katona előtt és több alárendelt sérelmére elkövetett alárendelt megsértésének bűntette miatt december 5-én rendelt el nyomozást.

A legfőbb ügyész azt írta, tavaly október 24-27. között a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisán egy foglalkozás keretében a csoportos tömegkezelési eljárásokat gyakorolta.

Ennek részét képezte a gyakorlatot vezető kiképző utasításai alapján szimulációs feladatok teljesítése – tárggyal testre mért ütés kivédése, eldobott tárgyak kivédését szolgáló technikák, alakzatok alkalmazása – mellyel összefüggésben két altiszt a felsőtest, illetve a térd sérülését szenvedte el.

A nyomozás során eddig okirati bizonyítékok beszerzésére, adatelemzésre, a
tanúként kihallgatandó személyek azonosítására és idézésére került sor.

A nyomozás felderítési szakban van, a bűncselekmény megalapozott gyanújához bizonyítékok még nincsenek. Polt Péter a képviselő kritikáira nem reagált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik