Belföld

Nem nyomoznak utána, milyen ügylet zajlott Schadl bizalmasa és Rogán kabinetfőnöke közt

Nincs törvényes ok és alap nyomozó főügyészségi intézkedésre

– ezt közölte a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) Stummer Jánossal, a Momentum politikusával, aki a 24.hu cikke alapján hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt tett feljelentést még februárban.

Mint megírtuk, a Völner–Schadl-ügy negyedrendű vádlottja, M. V., aki a végrehajtói kar elnökének sofőrjeként és személyi asszisztenseként dolgozott, a feljegyzései alapján rengeteg készpénzt szállított, egy naplóbejegyzése pedig arról árulkodik, hogy egy ízben Nagy Ádámnak, Rogán Antal kabinetfőnökének vitt el egy autót. Ez a részlet a nyomozati anyagban szerepelt, a vádiratból viszont kimaradt.

Stummer korábbi bejegyzésében azt írta, hogy „ha az ügyészség körültekintő munkát akar végezni, minden szálat, tartson az lefelé, vagy éppenséggel fölfelé, de fel akar göngyölíteni ebben a korrupciós ügyben, akkor ennek a vonalnak is utánamegy, nem pedig kihagyja a vádemelésből”. A politikus (aki még jobbikos színekben a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke volt) szerint a cikkünkben – és a nyomozati anyagban szereplő – cselekmény kimeríti a hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettét, ezért annak kivizsgálását kérte.

A KNYF elutasította a feljelentést. Azt írták,

a hivatkozott naptárbejegyzést már értékeltük, a beadványa a nyomozati iratok által is tartalmazott adatokon túlmenően többletinformációt nem tartalmaz. A beadvány alapján bűncselekmény megvalósulására vonatkozó új adat, tényállítás hiányában a nyomozó főügyészségi intézkedésre nincs törvényes ok és alap.

A feljelentés alapjául szolgáló cikkünkből kiderült mások mellett az is, hogy a történtekről Nagy és a Rogán által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda is hallgat. Továbbá az is, hogy a nyomozati iratok szerint Schadl Györgynek, a végrehajtói kar elnökének a Karmelita kolostorba és a Rogán-féle minisztériumba is bejárása volt.

Kapcsolódó
Rogán Antal kabinetfőnökéhez vezet Schadl György bizalmasának naplója
A végrehajtói kar elnökének a Karmelita kolostorba és a Rogán Antal vezette minisztériumba is bejárása volt, míg bizalmasa Nagy Ádámnak, Rogán kabinetfőnökének vitt el egy autót a nyomozati anyagok szerint. A vádiratba ez már nem került be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik