Belföld

Több, mint 33 ezer orvos maradt a MOK tagja

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

33 ezernél is több, vagyis az eddigi tagság kétharmada jelezte önként, hogy a Magyar Orvosi Kamara tagja kíván maradni, mert fontosnak tartja a szakma autonomiáját, függetlenségét és a kollektív érdekérvényesítést – jelentette be rövid videóban Kincses Gyula. A MOK elnöke szerint ezzel nem meggyengült, hanem megerősödött a kamara, amit hatalmas megtiszteltetésnek és lehetőségnek, de egyben felelősségnek is tart.

Még többet, még jobban, a tagok igényeire válaszolva kell dolgoznunk a jövőben, mert így tudunk csak hatékony kékpviseletet biztosítani kollégáinknak és a betegeknek

–  fogalmazott Kincses Gyula.

Az elnök szerint ennyi orvos akaratát nem lehet figyelmen kívül hagyni, és elmondta azt is, a MOK az egészségpolitika hiteles, politikamentes szereplője akar maradni. Ez ugyanakkor a kormányztai szándékon és együttműködési készségen is múlik – tette hozzá.

Úgy fogalmazott, mérföldkőhöz érkezett a MOK: ez a kamara megújulásának a napja.

Kincses Gyula bejelentésének előzménye az, hogy a Magyar Orvosi Kamara a február 4-i országos küldöttközgyűlésén arra buzdította a háziorvosokat, hogy ne írják alá az Országos Mentőszolgálattal kötendő ügyeleti szerződésüket, a kórházi orvosokat pedig arra, hogy helyezzék letétbe önként vállalt túlmunkájuk felmondását. A nyomásgyakorló akciót azért indították, mert a kamara úgy véli, a januárban életbe lépett új egészségügyi szabályok tovább rontják az ellátást és veszélyeztetik a betegellátást.

A kormány a MOK nyomásgyakorló akciójára válaszul egyik napról a másikra meghozott egy rendeletet, amelyben eltörölték a kötelező kamarai tagságot, és elvették a MOK-tól az etikai eljárások lebonyolítását. Aki kamarai tag akart maradni, nyilatkoznia kellett erről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik