Belföld

Visszavonatták a Fertő tavi beruházás engedélyét

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Fertő tavi beruházás környezetvédelmi működési engedélyének visszavonására és új eljárás lefolytatására kötelezte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatalt a bíróság a múlt hét pénteken tartott tárgyaláson, közölte hétfőn a Greenpeace Magyarország.

A szervezet és a Fertő tó Barátai Egyesület január 30-án indítottak pert azért, mert a kormányhivatal 2022 karácsonya előtt meghosszabbította a korábban már felfüggesztett beruházás engedélyét.

A bíróság pénteki döntése nagyon fontos közös sikere a Fertőt védő civileknek, de a végső cél továbbra is az, hogy a kormány alapjaiban gondolja újra a terveket, és csak egy sokkal szerényebb, kisebb léptékű turisztikai fejlesztést végezzen, amellyel nem sérül a Fertő tó európai szempontból is kiemelkedő élővilága

– írták a közleményben. Hozzátették: fontos siker a Fertő tó megóvásáért folytatott küzdelemben, hogy a bíróság a természetpusztító óriásberuházás engedélyének visszavonására és új eljárás lefolytatására kötelezte a kormányhivatalt.

A Greenpeace Magyarország és a Fertő tó Barátai Egyesület ​a peres eljárás kockázatait kezelendő külön felperesekként a Győri Törvényszékhez fordultak, amikor tudomásukra jutott, hogy az illetékes kormányhivatal december 21-én, még a téli szünet előtt váratlanul, és a civil szervezetek által megfogalmazott kritikák ellenére kiadta a Fertő tavi turisztikai beruházás környezetvédelmi működési engedélyét, amellyel a civilek szerint hazai és nemzetközi jogszabályokat is megsértett.

„Az engedély hosszabbításának több érdekessége is volt. A 2022 nyarán felfüggesztett beruházás gazdája tavaly év végéig az állami Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. volt, ami a megszűnése előtti utolsó pillanatban kezdeményezte a Fertő tavi projekt környezetvédelmi működési engedélyének kiadását, hogy ha úgy alakul, akkor folytatni lehessen az építkezést. Villámgyorsan meg is kapta azt, amely ráadásul még közel 50 százalékkal nagyobb területre vonatkozott, mint a korábbiak”, jelezte a szervezet.

A megszűnő állami cég jogutódja a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium lett, így ez a tárca felelős a további lépésekért. A jogi csatában a Fertő tó Barátai Egyesületet a Greenpeace mellett az EMLA, környezetvédelmi jogi ügyekkel foglalkozó egyesület is segítette.

Kapcsolódó
Újratervezik az egész Fertő tavi projektet, nemcsak a spórolás miatt állt le az állami beruházás
Nincs építkezés egyelőre, de csak részben azért, mert nincs rá pénz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik