Belföld

Pert indított a Greenpeace a Fertő tavi beruházás miatt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Újabb, ezer sebből vérző engedélyt adott ki a Fertő tavi állami óriásberuházásra a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal

– állítja keddi közleményében a Greenpeace. A zöldszervezet szerint „egy eljárás során megpróbálták korrigálni a Fertő tavi óriásberuházás sorozatosan feltárt törvénysértéseit környezetvédelmi működési engedély kiadásával. A Greenpeace Magyarország megtámadta a határozatot az illetékes bíróságon.”

A Greenpeace ezzel már a második perét  indította el a Fertő tavi beruházás ügyében, hiszen tavaly tavasszal egy másik határozat miatt egyszer már bírósághoz fordult.

A mostani keresettel kapcsolatban azt írják: „a Fertő tó kiemelt jelentőségű nemzeti és nemzetközi kincsünk, Ausztriával közös nemzeti parkunk, amelyet a magyar állam közpénzből finanszírozott óriásberuházással tesz tönkre. 60 hektáros területet szakítottak ki és taroltak le egy olyan hazai és nemzetközi jogszabályok által védett, értékes vizes élőhelyből, amely állat- és növényfajok ezreinek adott otthont és madarak százezreinek biztosított táplálkozó-, fészkelő- és vándorlásuk során pihenőterületet.

A kormány legfontosabb feladata az kellene, hogy legyen, hogy mindent megtesz a még megmaradt vizes élőhelyek védelmében, sőt, megpróbálja a már tönkrement területeket is újraéleszteni. Mindezek tükrében még felháborítóbb önzés, végiggondolatlan, értelmetlen pusztítás az, ami jelenleg a Fertő tavon zajlik. Megdöbbentő az is, hogy mind a hazai, mind a nemzetközi tudósok, természetvédelmi szervezetek tiltakozását semmibe véve, folytatják az eleve gazdasági kudarcra is ítélt beruházást. Hiszen a Fertő tó is egyre erősebben szárad, és már most is, de később különösen alkalmatlanná válik arra, hogy vitorlások százait fogadja, illetve az oda épülő szálloda és a beruházás egyéb elemeihez köthető óriási forgalmat kielégítse.

– olvasható a Greenpeace közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik