Belföld

Portfolio: legkorábban szeptemberben érkezhetnek meg az első uniós pénzek

Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP
Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP

Mind a magyar kormány, mind az Európai Bizottság beleegyezett abba, hogy az Orbán Viktor vezette kabinet által vállalt március 31-i határidőtől eltekintenek a jogállamisági eljárásról szóló tárgyalásokban – írja uniós forrásokra hivatkozva a Portfolio. Az eredeti tervek szerint eddig kellett volna a kormánynak társadalmi egyeztetésre bocsátani, majd megszavazni az igazságügyi reformot.

A reformot az Európai Bizottság szupermérföldkőként értelmezi, amelyet mindenképp teljesítenie kell a kormánynak a pénzek feloldásához. Erről részletesen itt írtunk.

A Varga Judit vezette igazságügyi tárca reformtervezetét – amely egyebek mellett megerősítené az Országos Bírói Tanács szerepét az Országos Bírósági Hivatallal szemben – több bírálat is érte az unió részéről, ezért azt jelentősen átdolgozták. Ezért nagyon valószínű, hogy még egy társadalmi egyeztetési kört le kell folytatni Magyarországon a reformról, ami általános esetben egy legalább kéthetes periódust jelent a brüsszeli értelmezés szerint.

A lap úgy értesült, hogy Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter jövő héten elején Brüsszelben tárgyal az Erasmus-ügyről. Mint ismert, Brüsszel nem fogadta el az első magyar ajánlatot, amely a parlamenti képviselőket, minisztereket, államtitkárokat és kormánymegbízottakat zárta volna ki a modellváltott egyetemeket és a kutatóintézeteket irányító kuratóriumokból.

Az Európai Bizottság ellenjavaslatában azt kérte, hogy a közhatalmi státuszú személyeket is zárják ki a kinevezhető személyek köréből.

A másik vitapont, hogy míg az Orbán-kormány hatéves kinevezési időt határozott meg a alapítványi tagoknál, addig Brüsszel négy éves időt szabna a mandátumoknak. Nem megoldott probléma továbbá, hogy a politikai hatalmi funkciójukról lemondó személyek mikortól ülhetnek be a kuratóriumokba.

A magyar kormány szerint Brüsszel húzza időt, de a lapnak nyilatkozó források szerint

a Bizottság mindig szkeptikusak a magyar ajánlatok kapcsán, és fogytán a bizalom.A leggyorsabb eljárás szerint április végére, május elejére lehet orvosolni mind a két problémakört, a Bizottság értékelése pedig június/július környékén várható. Amennyiben pozitív válasz érkezik, akkor a kifizetésekről folyó tárgyalások is elindulhatnak, az első számlákra pedig – az uniós intézményrendszer nyári szünetét figyelembe véve – szeptember elején-végén teljesülhetnek utalások.

Az eddigi tárgyalási dinamika alapján azonban bőven benne van a csúszás kockázata, ráadásul a 27 mérföldkőből 21 reformszintű területből legalább 17 marad az igazságügyi reform elfogadása után is.

Ez alapján a Portfolio forrásai

a helyreállítási alap (RRF) kapcsán legalább egy évig tartó további vitával számolnak. Főként a korrupciós kockázatok orvoslásánál számítanak heves ellenállásra, de ezt a vitát azonban még lényegében el sem kezdték, ahogy a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban sem folynak érdemi tárgyalások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik