Belföld

Nem adja fel a légiutasadó bevezetését a XVIII. kerület

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Amint beszámoltunk róla, a Kúria a fővárosi kormányhivatal beadványára visszamenőlegesen megsemmisítette a légiutasadót bevezető XVIII. kerületi önkormányzati rendeletet. Az ellenzéki vezetésű kerület érveiről és a kormányhivatal reakciójáról korábban itt írtunk.

A döntésre most Szaniszló Sándor, a kerület DK-s polgármestere is reagált. Azt írta, a legfontosabb, hogy a Kúria nem zárta ki, hogy a városrész települési adót vethessen ki a reptéri utasforgalom után, ugyanakkor felsorolt egy tucatnyi, pontosításra váró szabályozási elemet.

Az előírt feltételeknek a következő hónapokban eleget fogunk tenni, és újra beterjesztjük a települési adó kivetését a képviselő-testület elé

– közölte, hozzátéve, hogy a Pestszentlőrincen és Pestszentimrén élők szenvedik el legnagyobb mértékben a repülőtéri forgalom miatti zaj- és egyéb környezeti ártalmakat, így az adó jogos kompenzáció a helyben élők számára. A bevételt a környezeti hatások enyhítésére, régóta esedékes kerületi fejlesztésekre és az itt élő családok támogatására fordítanák.

A Kúria előzőleg azt közölte, a megsemmisített rendelkezések a normavilágosság követelményét több szempontból sértő adójogi szabályozást tartalmaztak. A több önkormányzat illetékességi területéhez tartozó repülőtér esetében a rendelet nem határozta meg, hogy az adóalany adókötelezettséget keletkeztető utazása – érkezése, indulása, transzferje, tranzitja – hol tekintendő végrehajtottnak. Emellett az adófizetési kötelezettség teljesítésének módját, esedékességét, az adómentesség igazolásának módját, a beszedett adó és az adómentességi jogcímek nyilvántartásának és bizonylatolásának szabályait, valamint az adó külföldi pénznemben megállapításának szabályait nélkülöző rendelet jogbizonytalanságot eredményezett az adóalanyok és az adó beszedésre kötelezettek körében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik