Belföld

Mindössze hat orvos írt alá ügyeleti szerződést Borsodban

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Hiába élesedik jövő héten az új ügyeleti rendszer Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, mindössze hat házi orvos írta alá az ügyeleti szerződést – írta az index.hu az Országos Mentőszolgálatra (OMSZ) hivatkozva. Ez azt jelenti, hogy a házi orvosok kevesebb mint két százaléka írta alá a megyében a szerződést. Az OMSZ szerint azonban további ötven szerződéskötés van még folyamatban.

Arra, hogy a gyerekorvosoknál hogy állnak a számok, arra nem adtak választ, az index.hu szerint ezt könnyen azt jelentheti, hogy még egy gyerekorvos sem írt alá Borsodban.

Eddig három megyében lépett életbe az ügy ügyeleti rendszer (Borsod-Abaúj-Zemplén lesz a negyedik), és az eddig tapasztalatok szerint ott is alig írták alá az orvosok a szerződéseket.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy ellentmondásosak a jogszabályok, alkalmazásuk nem konzekvens. Az egyik oldalról le van írva, hogy a háziorvos köteles az ügyeletben részt venni, de nincs meghatározva, hogy hogyan kell szerződést kötni ehhez, egyáltalán köteles-e szerződést kötni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik