Belföld

A háziorvosok többsége továbbra sem hajlandó aláírni az új ügyeleti szerződést

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI

Habár három megyében is életbe lépett az új ügyeleti rendszer, az Országos Mentőszolgálat adatai szerint a háziorvosok többsége továbbra sem hajlanó aláírni a szerződését, írja a 444.

Mint ismert, februártól Hajdú-Biharban, márciustól pedig Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is a mentők szervezik az esti ügyeleti ellátást. A mentőszolgálat adatai szerint

  • Hajdú-Biharban 66-an,
  • Győr-Moson-Sopronban 62-en,
  • Szabolcsban 45-en

írták alá az új szerződést, ami az OMSZ szerint nagyjából egyharmados arányt jelent, ám a 444 szerint a 2021-es orvoslétszám alapján Szabolcsban a 20 százalékot sem éri el. A gyermekorvosoknál Hajdú-Biharban nagyjából 40, Győr-Moson-Sopronban 30, Szabolcsban 20 százalék körül van az aláírók aránya.

Áprilisban elvileg Borsod-Abaúj-Zemplénben is élesedik az új rendszer, itt eddig hat orvos írt alá, és 50-nél több szerződéskötés van folyamatban. 2021-ben a megyében több mint 300 felnőtt háziorvos és majdnem 80 gyermekorvos dolgozott.

Közben Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében már fenyegető levelet kaptak azok a háziorvosok, akik eddig még nem kötöttek önként szerződést az Országos Mentőszolgálattal.

Kapcsolódó
Mi baja van már megint az orvosoknak?
Nem most kaptak béremelést? De igen, viszont máris visszavennének belőle, csak nem tudni, hogyan. A műtősök és nővérek fizetését csak ezután és alig emelik. A háziorvosoknál a pénzhez nem nyúlnak, a rendszerhez igen. Mivel próbál most nyomást gyakorolni az orvoskamara, honnan vették rá a példát, és sikerülhet-e nekik? Első kézből podcast.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik