Belföld

Rétvári Bence: indult büntetőeljárás a hetedikes diáklányt zaklató iskolaőr ellen

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Az államtitkár összességében elégedett az iskolai erőszak visszaszorítására létrehozott rendszerrel, azzal, ahogy jelenleg kiszűrik az alkalmatlan iskolaőröket.

Hogyan előzi meg a kormány az iskolaőrök túlkapásait?

Kanász-Nagy Máté (LMP) erre kérdezett rá a belügyminiszternél különböző sajtóhírek alapján. A Népszava írta meg, hogy a program 2020-as indulása óta több mint hatszáz esetben intézkedtek az iskolaőrök, akik jelenleg 571 oktatási intézményben dolgoznak. Az elmúlt több mint két évben, 60 esetben bilincset, néhányszor rendőrbotot, illetve gázsprayt is bevetettek.

Az ellenzéki politikus azt írta, néhány esetben történt hatáskör túllépés, illetve egy esetben szexuális zaklatásra is fény derült, amelynek tudomása szerint az azonnali elbocsátáson kívül nem volt következménye, büntetőeljárás nem indult. (Erről a Telex írt. A portál szerint az újpesti iskolaőr egy hetedikes lányt győzködött arról, mennyire fontos, hogy olyannal veszítse el a szüzességét, aki olyan tapasztalt, mint ő.) Kanász-Nagy Máté az alábbi kérdésekre várt választ Pintér Sándortól:

  • 1. Hogyan módosítja a kormány az előírásokat a pszichológiai alkalmasság tekintetében, hogy iskolaőrök által elkövetett túlkapás ne fordulhasson elő?
  • 2. Milyen tematika alapján képzik az iskolaőröket? Megkapják e a megfelelő képzést, oktatást, különös tekintettel a különféle mediációs módszerek alkalmazására?
  • 3. Az elmúlt évek tapasztalati alapján milyen változtatást terveznek az iskolaőrök képzési moduljában?
  • 4. Tervezik e az alkalmassági vizsgálat szigorítását az eddigi tapasztalatok alapján?

Pintér Sándor miniszter megbízásából Rétvári Bence azt válaszolta, hogy az iskolaőrök képzése három modulból áll, azok felülvizsgálata folyamatos, a pedagógia, gyermekpszichológia modult éppen tavaly aktualizálta az elmúlt évek tapasztalatai alapján a köznevelési államtitkárság.Az iskolaőröknek a munkakörükből adódóan nincs felhatalmazásuk mediációra, ugyanakkor az államtitkár hosszan sorolta, milyen képzéseket biztosítanak folyamatosan neki.

Az iskolaőröknél rendelet írja elő az egészségügyi, pszichológiai, fizikai alkalmasság feltételeit. Szerinte az alkalmassági vizsgálatok szabályozása

garantálja a munkaköre ellátásához szükséges pszichológiai követelményeknek meg nem felelő foglalkoztatottak kiszűrését.

Rétvári Bence külön részletezte a pszichológiai alkalmasság vizsgálatát, és arra jutott, összességében jelenleg is biztosított, hogy iskolaőr csak olyan személy lehet, aki megfelel az előírásoknak, követelményeknek. Az államtitkár
irománya végén közölte, hogy a Kanász-Nagy Máté kérdésében jelzett,

»szexuális zaklatás« ügyében a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 198. § (2) bekezdésébe ütköző és aszerint minősülő szexuális visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik