Belföld

Európai lőszerbeszerzési programhoz csatlakozik Magyarország

Minden haderőnek, így a Magyar Honvédségnek is stratégiai érdeke, hogy megfelelő lőszertartalékai legyenek, valamint, hogy az utánpótlást is folyamatosan és biztonságosan biztosítani tudja – jelentette ki csütörtökön a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: az ukrajnai háború rávilágított annak a problémának a súlyosságára, hogy az európai államoknak nem áll rendelkezésére elegendő lőszerkészlet. Minden európai haderőnek, így a Magyar Honvédségnek is stratégiai érdeke, nemcsak, hogy megfelelő lőszertartalékai legyenek, hanem hogy az utánpótlást is folyamatosan és biztonságosan biztosítani tudja – tette hozzá.

Közölte: ennek megfelelően Magyarország csatlakozik az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) 7 éves lőszerbeszerzési keretprogramjához, amely az európai igények összegyűjtésével közösen koordinálja a beszerzési folyamatokat. Magyarország ezen keresztül tudja biztosítani a jobb hozzáférést és az olcsóbb árakat a Magyar Honvédség stratégiai lőszerigényére – magyarázta a miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: Ukrajna katonai támogatásával kapcsolatban a magyar kormány álláspontja változatlan, továbbra is az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése jelenti az életek mentését és a háború végét, a fegyver- és lőszerszállítás ezzel szemben csak a háború eszkalációját és kiterjesztésének veszélyét eredményezheti. Magyarország továbbra sem szállít sem fegyvert, sem lőszert Ukrajnának, a keretmegállapodáshoz való csatlakozással a Magyar Honvédség saját stratégiai lőszerigényének kielégítésére vonatkozik. A csatlakozás nem jelent ugyanakkor kizárólagosságot a lőszerbeszerzéseink tekintetében – tette hozzá.

A miniszter kiemelte: a közös európai lőszerbeszerzés egyúttal a jövőben elkészülő magyarországi lőszergyár piacainak megteremtéséhez is hozzájárul. Megismételte: Magyarország tehát a fegyverszállításban nem vesz részt, ugyanakkor minden olyan, a tagállami védelmi eszközöket, kapacitásnövelést szolgáló felkészülésben aktívan részt veszünk, ami akár a NATO védelmi képességeit erősíti meg, akár pedig a magyar hadsereg jobb felszerelését szolgálja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik