Belföld

Bár elkerített területen van, külön őr vigyáz a csodaszarvas-szoborra

Branstetter Sándor / MTVA
Branstetter Sándor / MTVA

Alig észrevehető, puritán kis sátor áll a Krisztina körúton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában álló, 32 milliárd forintért felújított egykori Postapalota melletti füves területen, az itt felállított Csodaszarvas-szobor tövében – írta a Hvg.hu. A lap – amely képeket is közölt a területről – szerint a sátor tartósan ott van, vélhetően azért, hogy időjárásálló helye legyen a folyamatosan ott szolgáló biztonsági őrnek, akinek feladata vélhetően a 199,5 millió forintért a jegybank által rendelt és tavaly november végén elhelyezett, 11 méteres, több mint 15 tonnás, aranyszínű alkotás őrzés-védelme.

– Érdekes, hogy az őrnek egy rendes székre már nem jutott pénz, hanem egy raklap-tákolmányon ül a 200 milliós szobor és a 32 milliárdos palota mellett – közölte a portál, amely kérdéseket is küldött a Pénzmúzeumnak és a jegybanknak is, hogy megtudja, mennyibe kerül az állandó élőerős védelem a szobor számára, és mi indokolja azt. Választ azonban egyelőre nem kaptak.

A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt három évben legalább 5 milliárd forintot költött műtárgyvásárlásra. A jegybanki vásárlások legnagyobb nyertese azonban mindenképp Szőke Gábor Miklós, a csodaszarvas-szobor készítője, aki egymaga milliárdos nagyságrendben kapott megrendelést a Matolcsy György vezette jegybanktól.

Kapcsolódó
A szobrász, aki egy halom lécből épített magának NER-karriert
Szőke Gábor Miklós pillanatok alatt vált a magyar művészvilág egyik legtöbbet foglalkoztatott alakjává, aki falécekből, majd fémlapokból készített munkáival tűnik fel úton-útfélen. De mi a titka?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik