Belföld

Megjelent a budai Postapalota mellett a 200 milliós csodaszarvas

Olvasónk
Olvasónk

Helyére emelték a 4,5 méter magas és 7,2 méter hosszú, Csodaszarvast ábrázoló bronzszobrot a Postapalota kertjében – írta a Hvg.hu.

Szőke Gábor Miklós óriásszobrát szerdán daruval emelték egy 6,5 méter magas, sziklát ábrázoló bronztalapzatra.

Az alkotást a Magyar Nemzeti Bank rendelte közel 200 millió forintért. A szobrász korábban a Telexnek azt mondta, hogy a totemállat szőreit alkotó, tűzcsóvaszerű lemezeket egyenként polírozták fel kézzel, „az alatta lévő szikla saját anyagával patinázott bronz, zöld-barnás színe természetközeli, a földdel való kapcsolatot közvetíti. A Csodaszarvas agancsa tükörfényesre polírozott bronzöntvény. Klasszikus szobrászatban használt anyag, idővel patinásabb lesz, mivel egy természetes, élő anyag.”

A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt három évben legalább 5 milliárd forintot költött műtárgyvásárlásra. A jegybanki vásárlások legnagyobb nyertese azonban mindenképp Szőke Gábor Miklós, aki egymaga milliárdos nagyságrendben kapott megrendelést a Matolcsy György vezette jegybanktól.

A legnagyobb tétel az MNB új, Krisztina körúti székházának központi terében látható pénzfelhős arany Oroszlán-csoport volt, amelyért 470 millió forintot fizettek Szőkének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik