Belföld

NAV-végrehajtók rohanják le csütörtökön a fővárosi roma önkormányzatot

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

Több mint 150 millió forint adósságot próbálnak meg behajtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai csütörtökön a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzaton – írja a hvg.hu. A kisebbségi szervezet számláját – mint megírtuk – már 2020-ban zárolták, ám azóta sem sikerült behajtani a tartozást. A NAV munkatársai március 8-án is próbáltak bejutni az önkormányzat irodájába, ám nem jártak sikerrel, zárva volt.

A szervezet nemrég váltotta le régi elnökét, az új vezető pedig vizsgálatot ígér, de közben az államtól vár segítséget. Az FRNÖ helyzete ugyanis meglehetősen kilátástalan, három évvel ezelőtt, amikor a számlájukat zárolta az adóhivatal, az önkormányzat az éves költségvetése hússzorosával tartozott. Miközben éves támogatásuk 9 millió forint volt, 177 milliós adósságot halmoztak fel. Ráadásul mára az összes tartozásuk 220 millió forint körül van.

A 150 milliós összeget a Magyar Államkincstár próbálja behajtani. Ezt a pénzt azért kellene visszafizetnie az FRNÖ-nek, mert jogosulatlanul és szabálytalanul vette fel a támogatást egy korábban általa fenntartott szakképző iskola után. Az önkormányzat által korábban fenntartott Európai Üzleti Polytechnikum Szakképző Iskola ügyei után nyolc éve, vagyis 2015 óta nyomoz a NAV. Az eljárás azért indult, mert a kisebbségi szervezet által átvett iskola több tízmilliós tartozását nem törlesztették. Vizsgálatok pedig alapján pedig kiderült, hogy az iskolában több olyan diák után felvették a támogatást, akik csak papíron voltak az iskola tanulói.

A fantomiskolaként is emlegetett intézmény 2018-ban zárt be, a FRNÖ elnökét pedig idén mondatták le, Csóka János március 7-tel hagyta el elnöki pozícióját. Utódja, Abházi József, aki a azt mondta a hvg.hu-nak: „hullanak ki a csontvázak a szekrényből, miközben az önkormányzat fizetésképtelen és csődhelyzetben van.” Közölte, a hivatalos átadás-átvétel még azóta sem történt meg közte és az elődje között, de elkötelezett abban, hogy kivizsgálja az ügyet.

A NAV azt írta az újság megkeresésére, hogy az üggyel „kapcsolatban nincs nyilvánosságra hozható információ”.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik