Gazdaság

Éves költségvetése hússzorosával tartozik a fővárosi roma önkormányzat, a NAV nyomoz

Zárolta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (FRNÖ) bankszámláját, miután a szervezet akkora tartozást halmozott fel, ami éves költségvetési támogatása hússzorosának felel meg – tudta meg a 24.hu.

A kisebbségi önkormányzat adóssága 177 millió forintra rúg, miközben az éves támogatása 9 millió forint. 

A tartozás nagy része – csaknem 154 millió forint – a Magyar Államkincstár felé áll fenn. A Fővárosi Önkormányzatnak pedig több mint 23 millió forinttal tartozik a szervezet.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes tájékoztatása alapján a teljes adósság az FRNÖ által korábban fenntartott Európai Üzleti Polytechnikum Szakképző Iskola (más néven Európai Roma Szakgimnázium) működésével összefüggésben keletkezett. Az iskola visszásságairól a két évvel ezelőtti bezárásakor számoltunk be. Akkor a többi közt az derült ki, hogy az intézmény a tanárainak sem fizetett rendesen.

Bezárt a roma önkormányzat iskolája, milliókkal tartoznak a tanároknak
A Nemzeti Adó-és Vámhivatal ráérősen, közel 3 éve nyomoz az ügyben. A pórul járt tanárok panaszai lepattannak az állami szervekről.

Az iskola bezárása után a meg nem fizetett bérleti díjak, valamint az állami normatívákkal való nem megfelelő elszámolás miatt létrejött tartozásért a FRNÖ-nek mint a megszüntetett iskola fenntartójának kell helyt állnia – közölte Kerpel-Fronius. A momentumos politikus kiemelte, hogy a szervezet a Fővárosi Önkormányzattól elkülönülő, önálló jogi személy, amely maga felel gazdálkodásának biztonságáért és szabályszerűségéért. Ugyanakkor hozzátette, a városházán a jelenleg zajló belső vizsgálat eredménye alapján döntenek arról, hogy tegyenek-e feljelentést.

Közben a NAV költségvetési csalás miatt folytat nyomozást a szervezetnél immár csaknem öt éve az ügyben. Ennek friss fejleménye, hogy zárolták az FRNÖ bankszámláját, így a szervezet fizetésképtelenné vált, és már a rezsiköltségeit sem tudja fizetni. Bár az adóhivatal – arra hivatkozva, hogy folyamatban lévő ügyről van szó – semmilyen tájékoztatást nem ad a nyomozás állásáról, Csóka János, az FRNÖ elnöke és Purebl Balázs, az iskola egykori igazgatója egyaránt azt állította, máig nem hallgatta ki a NAV.

Csóka lapunknak elismerte, csődhelyzetben van a roma önkormányzat, és egyértelmű, hogy a csaknem 177 millió forintos adósságot nem fogják tudni kifizetni. Mint mondta, tárgyalnak a tartozás elengedéséről. A szervezet elnöke 2015 óta nyolc hónap megszakítással vezeti a budapesti roma önkormányzatot. Ezért némileg meglepő, hogy kérdésünkre, milyen programok maradhatnak el szervezésükben, azt mondta:

Így fejből nem tudom. Mindig meghatározta az önkormányzat, hogy milyen programot csinál.

A kisebbségi szervezetnek egyébként honlapja sincsen, így az interneten sem lehet utánanézni annak, pontosan milyen tevékenységet végeznek.

Kiemelt kép: Csóka János Pál, a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Fotó: Kovács Attila /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik