Belföld

Bezárt a roma önkormányzat iskolája, milliókkal tartoznak a tanároknak

Végleg bezárt, így szeptember elsején már nem indult új tanév a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (FRNÖ) által fenntartott, egy ideje botrányoktól hangos budapesti szakiskolában – értesült a 24.hu. Az Európai Üzleti Polytechnikum Szakképző Iskola vagy más néven Európai Roma Szakgimnázium megszűnése nem teljesen váratlan, az intézmény ugyanis jelentős tartozásokat halmozott fel egyebek mellet a Fővárosi Önkormányzat, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és saját tanárai felé is.

Ráadásul a Magyar Nemzet korábbi cikke szerint az iskola gazdálkodása ügyében csaknem három évvel ezelőtt költségvetési csalás gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az adóhivatal megkeresésünkre csupán annyit erősített meg, hogy a nyomozás továbbra is folyamatban van, ám –többek közt – arra sem adott választ, hogy van-e gyanúsított az ügyben. Ugyanakkor az elhúzódó nyomozás azért érdekes, mert már 2015-ben több fővárosi roma képviselő a Népszabadságnak azt hangoztatta, hogy az iskola – akkori hírek szerint 30 milliós adósságát – „valakik lemutyizták”.

Az éveken át a XI. kerületben működő, majd a III. kerületbe költözött intézmény bezárásáról érdeklődve megkerestük az iskola volt igazgatóját, aki elsősorban a jelentkező diákok folyamatosan csökkenő számával magyarázta az iskola megszűnését. A korábban ügyvédként dolgozó Purebl Balázs a bezárás okai közt említette azt is, hogy a Magyar Államkincstár eltérő jogértelmezése miatt 2018 januárja óta nem kapta meg az iskola a diákok után járó állami normatívát. Azóta az iskola teljes személyzete – beleértve a tanárokat, az igazgatót és a portást is – nem kapott fizetést. Így –mint mondta – egyébként sem tudták volna az iskolát tovább működtetni, tehát javaslatára bezárta azt az FRNÖ.

Fantomiskola?

Sokáig úgy tűnt, trükközés megy a diákok számával, Ikotity István, az LMP korábbi képviselője pert indított, hogy adják ki az általa fantomiskolának nevezett intézmény tanuló létszámát, mert szerinte gyanús, hogy valójában nem nagyon volt tanítás. A pert nemrég nyerték meg, várják az adatokat.

Érdekes körülmény, hogy Purebl Balázs azt nem tudta megmondani, hogy összesen hány tanárnak, illetve hány tagú személyzetnek tartoznak és pontosan mennyi pénzzel. Továbbá azt sem tudta, hogy hány diák tanult az intézményben és körülbelül hány főt oktattak az iskola tanárai a börtönökben. Utóbbi tevékenység ugyanis az egyik fő profilja volt a roma szakiskolának. A raboknak szakmunkás képzést biztosított az intézmény.

Azt viszont Purebl és később Csóka János, az FRNÖ elnöke is elismerte a 24.hu-nak, hogy több tízmillió forintos adósságállománya van az iskolának. Elmondásuk alapján:

  • 14 millió forinttal tartoznak a Fővárosi Önkormányzatnak.
  • 6,5 millió forint további adósságuk van bérleti díj nem fizetés miatt (szintén a fővárosnak).
  • Jogerős ítélet alapján több mint 10 millió forinttal tartoznak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek.
  • Ismeretlen összegű adósságuk van legalább 10-15 tanár felé.

A főváros, az egyetem és a tanárok valószínűleg éveken át futhatnak majd a pénzük után, ugyanis a budapesti kisebbségi önkormányzatnak mindössze 7 millió forint az éves költségvetése, amelynek többszörösével tartoznak.

A NAV nyomozás állásáról egyébként sem Purebl Balázs, sem Csóka János nem tud semmit, állításuk szerint ugyanis őket nem hallgatták ki.

Csóka János Pál (jobbra) díjat vesz át Balog Zoltántól, az emberi erőforrások korábbi miniszterétől (MTI/Beliczay László)

Miközben az igazgató a Magyar Államkincstárra mutogat, a 24.hu több, korábban az intézményben dolgozó tanárt is utolért, akik nem egészen úgy emlékeznek a történtekre, mint Purebl Balázs. A lapunknak név nélkül nyilatkozó négy volt tanár egybehangzóan azt állította, hogy éppen akkor kezdődtek a fizetési gondok, amikor Pureblt igazgatónak nevezték ki az intézmény élére.

Egyikük úgy fogalmazott:

Azóta kész átverés az egész.

A szakmunkás elméletet és gyakorlatot oktató tanár 2011 és 2017 között dolgozott az intézményben. Mint mondta, neki milliós tétellel tartoznak, 2016-ban döbbent rá, hogy óriási gondok vannak. Hozzátette, hogy a korábbi igazgató vezetése alatt nem volt probléma, komoly szakmai oktatás zajlott. Becslése szerint a tanároknak összesen 8-10 millió forinttal maradt adósa az iskola.

Egyetértett ezzel a becsléssel egy másik szakoktató is, aki 2014 és 2017 között a Kozma utcai börtönben tanított szakmunkás elméletet az iskola megbízásából. Neki három havi bérét, csaknem 300 ezer forintot nem fizették ki.

Ő azóta több közintézménytől és állami szervezettől kért segítséget, de sehol sem kapott.

Levelet írt:

  • Az Emberi Erőforrások Minisztériumának.
  • A Miniszterelnökségnek.
  • Budapest Főváros Kormányhivatalának.
  • A Magyar Államkincstárnak.
  • Az Állami Számvevőszéknek.
  • A Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzatnak (a levet egy hónap után bontatlanul kapta vissza).

A még Balog Zoltán vezette Emmi 2017-ben azt közölte a tanárral, hogy a minisztérium nem felügyeleti szerve a köznevelési intézménynek, így semmilyen hatásköre nincs beavatkozni az ügybe. Egyben azt javasolták neki, hogy forduljon bírósághoz az ügyben. A Miniszterelnökség szintén a bírósági utat javasolta a tanárnak, vagy azt, hogy fizetési meghagyásos eljárást indítson. De a kancellária levele sem tér ki olyasmire, hogy bármilyen intézkedést tenne a nyilvánvalóan több tanárt érintő ügyben.

Egyedül Budapest Főváros Kormányhivatala volt némileg konstruktív. Ők azt írták, hogy törvényességi felügyeleti eljárást indítottak, ám megjegyezték, hogy a tanár pénzügyi vitáját ez nem rendezi.

A Magyar Államkincstár szintén hosszú válaszlevélben fejtette ki, hogy miért nincs hatásköre intézkedni. Egyebekben azt javasolta a pórul járt tanárnak, hogy forduljon kérdéseivel az iskola fenntartójához, a roma önkormányzathoz, ahonnan egyébként bontatlanul kapta vissza a tértivevényes levelét az oktató.

A legérdekesebb választ mégis az Állami Számvevőszék adta. Bár a szervezet hosszan részletezte, hogy a közpénzekkel való gazdálkodást ellenőrzik, és figyelemmel kísérik a felelős gazdálkodást, mégsem intézkednek egyedi – amúgy közpénzeket érintő – ügyekben, így ebben sem. Egyebekben a kormányhivatalhoz irányították az oktatót. Majd megnyugtatásképp hozzátették:

A bejelentésében leírt, a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a fenntartásában működő iskola gazdálkodására vonatkozó megállapításait, észrevételeit kockázatelemzésünk során hasznosítjuk.

Persze volt olyan tanár is, aki már beletörődött abba, hogy négy havi fizetését nem fogja megkapni. Ő 2008 és 2013 közt volt az iskola gyakorlati oktatója, és szintén az igazgatóra panaszkodott, valamint arra, hogy a roma önkormányzat válaszra sem méltatta. Ugyanakkor utóbbi tanárt nemrég már kihallgatták a NAV bűnügyi főigazgatóságán.

Az Országos Roma Önkormányzat hasonló helyzetet teremtett

Nem ez az első eset, hogy probléma merül fel egy, a roma önkormányzat fenntartásában álló intézménnyel. Korábban az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) üzemeltetésében lévő Hegedűs T. András szolnoki szakiskolát a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vette át, mert komoly pénzügyi problémák adódtak. A tanárok pedig nem kaptak fizetést. Az ORÖ még Farkas Flórián vezetése idején, 2012-ben vette át a Dr. Hegedűs T. András Szakiskolát. A Magyar Államkincstár beszámolója alapján azonban számtalan szabálytalanság történt az iskola gazdálkodásában. Az átvételt követően az addigi 60 millió forintról több mint a duplájára emelkedett az igényelt támogatás. Több diákot vettek fel, akik hamar kimaradtak az iskolából, ám továbbra is igényelték utánuk a pénzt. A kincstár mellett ellenőrzést végzett a megyei kormányhivatal, amely szintén komoly problémákat állapított meg. Például milliós nagyságrendben költöttek az intézményben többek között krétára, fűnyíróra és kulcsmásolásra.

Kiemelt kép: Soproni Gyula

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik