Belföld

Módosította a miskolci kórház azt a intézkedést, ami a MOK szerint törvényszegésre buzdítja az orvosokat

Vajda János / MTI
Vajda János / MTI

A miskolci kórház főigazgatója pontosította azt a február 28-ai keltezésű levelet, amit az osztályvezető főorvosoknak küldött ki, és amelyben a többi között azt írta a másodállások engedélyeztetése kapcsán: „a közvetlen munkahelyi vezetők csak azoknak a dolgozóknak a kérelmét támogassák – privát szférában történő tevékenység folytatására vonatkozó engedély kérés esetén -, akik az önként vállalt túlmunka keret maximumában közreműködnek a kórházzal.”

Vagyis az intézkedés alapján csak azok vállalhattak volna munkát például a magánellátásban, ha heti 24 óra önként vállalt többletmunkát teljesítenek.

A Magyar Orvosi Kamara szerdán közleményben reagált: a testület szerint ezzel törvénytelen eszközökkel kényszerítik az orvosokat, és felszólította a kórház főigazgatóját, hogy törvényellenes utasításokat ne adjon beosztott orvosainak, őket törvényszegésre ne buzdítsa. A MOK az Országos Kórházi Főigazgatóságnak küldött levelében azt is írta, hogy az intézkedés kényszerítés és hátrányos megkülönböztetés.

A 24.hu megkeresésére Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója azt írta, a kifogásolt mérlegelési szempont nem utasítás, és

azokra a munkavállalókra vonatkozik, akik a nappali munkavégzés terhére kívánták csökkenteni a munkaidőt, úgy, hogy ez idő alatt a magánellátásban vállalnak munkát.

A levél arra hívta fel a figyelmet, hogy a kérelmek elbírálásánál vizsgálni kell, hogy ez aránytalan terhelést ró-e a többi munkavállalóra, illetve csökkenti-e a betegek állami ellátáshoz való hozzáférésének lehetőségét

– tette hozzá a főigazgató.

A levél tartalmát az egyértelműség kedvéért pontosítottuk

– írta válaszában Révész János.

A szolgálati jogviszonyról szóló törvény két évvel ezelőtti hatályba lépése óta a közellátásban dolgozó orvosok külön engedéllyel praktizálhatnak a magánellátásban. Az engedélyeket első körben az osztályvezető főorvosok bírálják el, majd küldik tovább az Országos Kórházi Főigazgatóságnak. Eddig nem tudni olyan orvosról, aki nem kapott engedélyt, ezért is volt váratlan a miskolci kórház intézkedése, aminek hátterében a orvoskamara nyomásgyakorló akciója állhat. Mint ismert, a MOK február elején arra szólította fel a szakorvosokat, hogy helyezzék letétbe önként vállalt túlmunkaszerződéseiket. Ha csak néhány orvos meglépi ezt, és nem vállal a kötelezőn túl önkéntes tülmunkát, sehogy vagy csak nagyon nehezen tudják a kórházak az ügyeleti sorokat kiállítani, és ez nagyon komoly gondot okozna az ellátásban.

Frissítünk!

A MOK levélben arra kérte Révész János főigazgatót, hogy a javított szabályzatot küldje meg az orvoskamara elnökségének, annak érdekében, hogy tájékoztathassák a tagokat a kórházigazgató “korrekt lépéséről”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik