Belföld

MOK: A miskolci kórház főigazgatója törvényszegésre buzdítja az orvosokat

Vajda János / MTI
Vajda János / MTI

A Magyar Orvosi Kamara Elnöksége azonnali hatállyal felszólítja a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház főigazgatóját, hogy törvényellenes utasításokat ne adjon beosztott orvosainak, őket törvényszegésre ne buzdítsa – írja az MTI-hez eljuttatott közleményében az orvoskamara. A miskolci kórház főigazgatója Révész János, klinikai onkológus.

A MOK közlése szerint a főigazgató a részlegvezetőknek írt levelében ezt írja a másodállások engedélyeztetése kapcsán: „a közvetlen munkahelyi vezetők csak azoknak a dolgozóknak a kérelmét támogassák – privát szférában történő tevékenység folytatására vonatkozó engedély kérés esetén -, akik az önként vállalt túlmunka keret maximumában közreműködnek a kórházzal.”

Ez a 2003. évi LXXXIV. törvény 12/B. § (2) bekezdésében foglaltak súlyos megszegésének minősül, ugyanis: „az egészségügyi dolgozó többletmunka vállalására nem kényszeríthető, jogos érdeke ezzel összefüggésben nem csorbítható, érdekérvényesítési lehetősége nem korlátozható. Az egészségügyi dolgozók között tilos hátrányos megkülönböztetést tenni az önként vállalt többletmunka vállalásával összefüggésben.” – hívta fel a figyelmet az orvoskamara, amelynek kötelező tagságát nemrég szüntette meg a kormány.

A kamara minden jogi lépést meg fog tenni, támogatást és jogi képviseletet biztosít minden tagjának, amennyiben bárki törvénytelen eszközökkel kényszeríti vagy fenyegeti az önként vállalt többletmunka (ÖVT), vagy egyéb szerződés aláírására.

Biztatják az orvosokat, hogy a társadalom közös céljának elérése érdekében maradjanak továbbra is kamarai tagok, mert mint írják,

a kényszerítés, megfélemlítés és presszió ellen csak közösen, erős kamarával  tudunk fellépni.

Nyitóképünk illusztráció. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik