Belföld

Feljelentették a lómenhelyre pályázó siófoki diszkóst

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Bár a meghívó szerint a megyei földbizottság nyilvános ülésen foglalt volna állást a töreki lómenhely sorsát befolyásoló elővásárlási rangsorról, végül zárt ülést tartottak, nem engedtek be senkit az érdekelteken kívül.

13 ezer aláírással és a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség támogató levelével érkeztek a siófok-töreki lómenhely vezetői a megyei agrárkamara földbizottságának kaposvári ülésére február 2-án, csütörtökön. A testületnek arról kellett állásfoglalást adni a kormányhivatal részére, hogy kinek az elővásárlási joga erősebb a Balaton melletti lómenhely legelőire, egész pontosan 31,8 hektáros területre: Berecz Gabriellának, aki a férjével, Czinkóczky Csabával együtt vezeti a menhelyet, vagy az elővásárlási igényével előrukkoló Barna Györgynek, aki Siófok Plázs nevű szórakozóhely vezetőjeként ismert. A földbizottság állásfoglalása azért lehet kulcsfontosságú, mert a kormányhivatal előzetesen Barna Györgyöt hozta ki első helyre Berecz Gabriellával szemben, mert a papírok alapján valamivel erősebb jogosultságokkal bír: helyben lakó, földműves, őstermelők családi gazdaságának a tagja.

Mohos Márton / 24.hu Czinkóczky Csaba a kaposvári Agrárgazdasági Kamaránál a Dharma Állatmenhely föld adás-vételi ügyei kapcsán 2023. február 2-án.

A lómenhelyesek a földbizottságnak azt próbálták bebizonyítani, hogy már az első állítás sem igaz, mivel Barna György valójában Budapesten lakik életvitelszerűen és Kúria tavaly novemberi jogegységi határozata, valamint a földforgalmi törvény év elején életbe lépő új rendelkezései szerint nem a bejelentett lakcím számít, hanem az, hogy valójában hol lakik az illető.

Bár a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapjára feltett meghívó szerint nyilvános ülést hirdetettek, amikor a 24.hu jelezte, hogy jelen lenne az eseményen, Madarász Zoltán megyei elnök a földforgalmi törvényre hivatkozva azt írta nekünk, hogy ez nem lehetséges, mert azon csak az eladó, a vevő és az elővásárlási nyilatkozatot adó személy vehet részt. Végül zárt ülést tartottak, ahol meghallgatták Berecz Gabriellát a jogi képviselőjével, Litresits Andrással együtt. Az ülésen végül azt sem árulták el, hogy kinek van erősebb joga a kérdéses földekre. – Hiába kérdeztem a bizottság tagjait, hogy miről van hivatalos tudomásuk akár Berecz Gabriellával, akár Barna Györggyel kapcsolatban, nem válaszoltak – mondta a 24.hu-nak az ügyvéd, aki azt is kifogásolta, hogy a földbizottság elnöke, Madarász Zoltán jelezte, nem közlik velük az állásfoglalásukat, mert majd a kormányhivatal földhivatali ügyosztálya által meghozott határozatból értesülhetnek erről.

Mohos Márton / 24.hu

– Vizsgálniuk kell, hogy Barna György mekkora földbirtokot szerzett meg eddig ezen a könyéken, azokon fizikailag mi épült fel, azokon milyen telekosztásokat végzett el, mert azt gondoljuk, hogy az ő tevékenysége megvalósítja a földforgalmi törvényben megfogalmazott spekulatív földszerzéseket, aminek megakadályozása a földbizottság feladata – mondta az ügyvéd . Litresits jelezte azt is a testületnek, hogy

büntetőfeljelentést tettek Barna György ellen, aki elővásárlási beadványában büntetőjogi felelősséget vállalva nyilatkozott arról, hogy életvitelszerűen lakik Siófok-Törekiben.

– Becsatoltuk szomszédok nyilatkozatait is erről, de a legfontosabb bizonyítékot éppen maga Barna György szolgáltatta, amikor aláírta az elővásárlási jognyilatkozatát az ügyvédje előtt, benne vannak a személyes adatai, köztük a XII. kerületi tartózkodási helye. Ha valaki leírja, hogy a tartózkodási helye Budapest, akkor fogalmilag kizárt, hogy helyben lakó legyen – hívta fel a figyelmet Litresits András.

Amikor felhívtuk Barna Györgyöt, hogy milyen megfontolásból jelentkezett be a lómenhely legelőire, azt állította nekünk, hogy húsz éve él Siófokon és diót termeszt. A földekre pedig nem tervez semmit, meghagyná legelőnek és szerinte még az állatok is maradhatnának.

Berecz Gabriella szerint vége lenne a lómenhelynek, ha elvesztenék a 32 hektáros legelőjüket, mivel alig öt hektáros területük maradna csak, ami nem lenne elég az összesen 130 állatuk ellátására.

Mohos Márton / 24.hu

– Ridegtartás esetén egy lónak egy hektárnyi területre van szükség, ami az jelentené, hogy csak öt ló maradhatna a harminchatból. Mit csináljunk a többivel? Itt olyan lovak vannak, amelyek senkinek sem kellettek. Nem is beszélve a többi állatról, mivel itt összesen 130 állatot gondozunk, például kecskéket és bikákat is – mondta.

Kapcsolódó
„A kabuli utcai harcokban is nagyobb biztonságban éreztem magam, mint itt, a saját földünkön”
Az utóbbi fél évben sokat szerepelt a hírekben az ország egyetlen lómenhelye, amely túl szép és jó helyen van ahhoz, hogy ne próbálják meg kivéreztetni és elüldözni. Megnéztük, hogy bírják a lómenhely vezetői a gyűrődést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik