Belföld

Hiánycikk lett egy epilepsziás gyerekeknek való gyógyszer

Január eleje óta nem tudják kiváltani kisfiúk egyik epilepszia elleni gyógyszerét, a Sabrilt azok a szülők, akik megkeresték az RTL Klubot történetükkel.  „Márpedig súlyos elvonási tüneteket okoz, ha csökkentik az adagját” – mondta a Híradónak a kisfiú édesanyja.

A fiú édesapja azt mondja, a gyógyszertárban egyre későbbre ígérték a beszerzést, legutóbb június végére, de nekik már fogytán vannak a tartalékaik.

A Bethesda kórház gyermekneurológusa, Fogarasi András azt mondja, a gyógyszerhiány miatt minden nap keresik, de ilyenkor csak annyit tehet, hogy másik szert ír fel, ami viszont nem biztos, hogy hatásos. „Van egy olyan csecsemőkorban induló speciális epilepszia forma, ahol ez a legjobb gyógyszer. Ezért is nagyon fájó, hogy most hiánycikk” – mondta.

Ennek a csoportnak biztosítani fogják a gyógyszert Gulyás Gergely szerint, aki a kormányinfón azt válaszolta az RTL kérdésére: a hiány globális, a tabletta hatóanyaggyártási problémák miatt június végéig nem elérhető. „Amennyi tartalék van, azt az átmeneti időszakban az úgynevezett west-szindrómában szenvedő gyermekeknek tartjuk fent, kb. 60-70 gyerek. Ők tudják ezt a készítményt rendelni és annyit importból is be tudunk még szerezni” – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette, a többieknek alternatív megoldás után kell nézniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik