Belföld

Hatmilliárdos villában ült össze négy év kihagyás után a Corvin-lánc testület

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Csaknem négy év kihagyás után újra ülésezett élőben Magyar Corvin-lánc testület. A helyszín a testület új székháza volt: a 6 milliárd forint állami támogatásból felújított Róheim-villa, ahol 105 éve a néhai miniszterelnököt, Tisza Istvánt is meggyilkolták, írja a hvg.hu.

A Magyar Corvin-lánc kitüntetést Horthy Miklós kormányzó alapította 1930-ban, majd csaknem hatvan év szünet után az első Orbán-kormány élesztette fel 2001-ben. A díjat olyan magyar és külföldi állampolgárok kaphatják meg, „akik a magyar tudomány és művészet, továbbá az oktatás és a művelődés fellendítése terén kimagasló érdemeket szereztek”. A 2002-es kormányváltás után az MSZP vezette kormányok a kitüntetést – annak horthysta gyökere miatt – nem osztották ki. A második Orbán-kormány idején viszont a díj ismét feléledt, sőt a Corvin-lánccal kitüntethető személyek számát tizenöt főre emelték.

A testület adja a második legmagasabb rangú állami kitüntetést, amelyet azonban 2018 óta nem ítélt oda senkinek. 2019 óta a testület csak távmunkában, „ülés tartása nélküli határozathozatal keretében” hoztak néhány döntést, a mostani első élő közgyűlésükre pedig Orbán Viktort és Novák Katalint is meghívták, de egyikük sem tudott elmenni.

Kapcsolódó
Öt és fél év alatt egyszer üléseztek, de lassan 5 milliárdnál tart a Corvin-láncosok villájának felújítása
Egy 15 fős, szökőévente ülésező testületnek ajándékozták a Városligetnél fekvő, történelmi jelentőségű Róheim-villát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik