Belföld

Toszkánába repült Egyiptomból az egyik honvédségi gép, Orbán Viktor Firenzében sétált feleségével

24.hu
24.hu

Orbán Viktor február 27-én, hétfőn utazott el Kairóba, ahol népes küldöttsége kíséretében többek között Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfővel tárgyalt. A látogatáshoz, mint arról beszámoltunk, három honvédségi repülőgépet is igénybe vett a kormány. A miniszterelnök a 604-es jelzésű Airbus fedélzetén utazott, a gép hétfőn megvárta az első tavaszi parlamenti ülés végét, és csak este indult el Budapestről. A kairói találkozókról számos fotót és videót tettek közzé Orbán Facebook-oldalán. Arról viszont, hogy az észak-afrikai országból hová vezetett a miniszterelnök útja, nem számoltak be. Annyi biztos, hogy a kormányfő vasárnap a székesfehérvári laktanyát kereste fel.

A 604-es Airbus a látogatás végeztével, március 1-jén, szerdán indult vissza Kairóból, de nem rögtön Budapestre, hanem Olaszország felé vette az irányt. A repülési adatok alapján hétfőn Hadházy Ákos ellenzéki képviselő megírta, hogy a honvédségi repülőgép rövid időre megszakította útját Toszkánában, és egy egyórás pisai kitérő után indult csak tovább Magyarországra – feltehetően Orbán nélkül.

Egy olvasónk ugyanis pénteken Firenze belvárosában fényképezte le a miniszterelnököt, amint a Piazza Carlo Goldonin sétálgatott felesége, Lévai Anikó társaságában.

24.hu

Hogy Lévai Egyiptomba is elkísérte-e férjét, vagy Olaszországban találkoztak, azt nem tudni, a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott egyiptomi képeken mindenesetre nem szerepel.

Rákérdeztünk a Honvédelmi Minisztériumnál, hogy Orbán Viktort tette-e ki a gép Pisában, illetve a felesége is a honvédségi repülőn utazott-e, amint válaszolnak, beszámolunk róla.

Megkérdeztük Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét is, hogy Orbán Viktor munkalátogatáson vagy magánúton járt-e Olaszországban, de egyelőre nem válaszolt kérdéseinkre. Hivatalos tárgyalásoknak nincs nyoma sem az MTI hírfolyamában, sem a kormányfő közösségi oldalán. Havasitól azt is megtudakoltuk, hogy Orbánék hogyan tértek haza Toszkánából.

Frissítünk!

Havasi Bertalan a cikkünk megjelenése után azt írta lapunknak, hogy Orbán Viktor magánúton tartózkodott Olaszországban, és a miniszterelnök magánprogramjairól nem tud tájékoztatást adni.

 

A 444 egyik olvasója szombaton Velencében fényképezte le Orbán Viktort.

A kairói látogatáshoz használt másik Airbus, a 605-ös a magyar üzletemberekből álló küldöttséget szállította. Ez a gép, ahogy a Szijjártó Péter külügyminiszter által használt Falcon is, már február 28-án este visszatért Budapestre.

Nemrégiben a K-Monitor adatigénylése nyomán írtunk arról, hogy Orbán Viktor a tárca közlése szerint már több mint 2 millió forintot fizetett be a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak családtagjai utazási költségeire, a befizetéseket igazoló okiratokat azonban nem adták ki. Az összeg a miniszterelnök 2021-es római útja óta jött össze, amikor is Orbánt lefotózták egy római étteremben a feleségével és a fiával, majd kiderült, hogy hivatalos delegáció keretében, kormánygéppel, de horvátországi nyaralásáról közvetlenül utazott a kormányfő egy katolikus konferenciára. A 2021 augusztusa és 2022 decembere közötti öt út –Róma, Madrid és Párizs, Párizs, Tusnádfürdő, majd Bukarest és Doha, a futball-vb helyszíne – tényleges költségeiről keveset tudni, a befizetések pontos számításáról pedig semmit. Mindössze egy Gulyás Gergely által tett állításra támaszkodhatunk, eszerint Orbán Viktornak a felesége után nem kell fizetnie, a többi családtagjánál pedig egy „első osztályú repülőjegy ára” a mérce. Hogy ezt pontosan mire támaszkodva állította a miniszter, nem világos – írta akkor a K-Monitor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik