Nagyvilág

Három honvédségi repülő kellett Orbán és delegációja egyiptomi látogatásához

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

A honvédségi flottából három repülőgépet is igénybe vett a kormány Orbán Viktor egyiptomi hivatalos útjára a népes magyar delegáció szállításához.

A miniszterelnök hétfőn este érkezett látogatásra Kairóba, ahol kedden többek között Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfővel tárgyal.

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a kairói elnöki palotában 2023. február 28-án.

Orbánt két tárcavezető is elkísérte az útra: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, továbbá egy cégvezetőkből álló csoport is kiutazott, ők egyiptomi partnereikkel találkozhatnak üzleti fórum keretében.

A delegáció szállításához hétfőn Budapestről Kairóba repült a honvédség mindkét Airbus A319-es gépe, amelyek egyenként legalább 140 fő befogadására alkalmasak. A harmadik repülővel Szijjártó Péter érkezett.

A külügyminiszter a honvédség 606-os jelű Falconjával hétfőn addigra már körberepülte fél Európát. Szijjártó a Facebook-oldalán egy rajzos animációt is közzétett, hogy bemutassa a betervezett 7200 kilométeres repülési útvonalat.

Szijjártó hétfőn hajnalban először Törökországba, Ankarába utazott a 605-ös Airbusszal, hogy elkísérje a földrengés túlélőinek szánt segélycsomagokat, majd sajtótájékoztatót tartott a török külügyminiszterrel. Az Airbus a kirakodás után visszament Budapestre, hogy felvehesse a kairói delegációt, Szijjártó pedig a párhuzamosan Törökországba küldött Falconnal repült tovább Stockholmba. A svéd fővárosban azonban csak néhány órát maradt, kora délután már újra a fedélzeten volt, és ismét délnek indult, Egyiptom felé.

Kedden délben még mindhárom magyar honvédségi repülő Egyiptomban tartózkodott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik