Gazdaság

Amióta perelték, Orbán Viktor fizet családtagjai utazásáért

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Valami megváltozott azóta, hogy Orbán Viktort lefotózták egy római étteremben feleségével és fiával, majd egymásnak ellentmondó nyilatkozatok után kiderült, hogy hivatalos delegáció keretében, kormánygéppel, de horvátországi nyaralásáról közvetlenül utazott a miniszterelnök egy katolikus konferenciára. Miután a külügyminisztérium nem válaszolt az út részleteivel kapcsolatban, a K-Monitor pert indított az utazás költségeinek megismeréséért. A tárca perbeli közléséből derült ki, hogy a miniszterelnök 631 610 forintot fizetett családtagjai utazása kapcsán.

Orbán ezzel az összeggel együtt több mint 2 millió forintot fizetett be a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, állítja a tárca. A befizetéseket igazoló okiratokat azonban nem adták ki az ügyet firtató K-Monitor adatigénylésére sem.

A portál a 2015 és 2022 közötti időszakra volt kíváncsi. Annyit sikerült megtudniuk, hogy a nem hivatalos delegáció tagjaként utazó családtagok utazási költségét összesen 2 167 185 forint összegű befizetésként lekönyvelték, azaz ennyit fizetett meg Orbán Viktor a családtagjai utazása okán. Kiderült még, hogy a több mint 2 milliós befizetés minden esetben a római út, illetve az azutáni utazások miatt jött össze, öt alkalomból. És bár Havasi Bertalan azt mondta, a befizetés az „eddigi gyakorlatnak megfelelően” történt, 2015 és 2021 között nem történt ilyen befizetés a K-Monitor cikke szerint. Azóta azonban a valóság igazodott a szóvivői nyilatkozathoz.

A miniszterelnöki protokollal és az utazásokkal szintén összefüggésbe hozható Miniszterelnöki Kabinetiroda és Miniszterelnökség úgy nyilatkozott, részükre nem történt hasonló befizetés.

A tényleges, teljes költségről keveset tudni, a befizetések pontos számításáról pedig semmit. Mindössze egy Gulyás Gergely által a Kormányinfón tett állításra támaszkodhatunk, eszerint Orbán Viktornak a felesége után nem kell fizetnie, a többi családtagjánál pedig egy „első osztályú repülőjegy ára” a mérce. Hogy ezt pontosan mire támaszkodva állította a miniszter, amikor 2015 és 2021 között nem történt ilyen befizetés, nem világos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik