Belföld

„Áldozat vagyok, és nem gyilkos” – 30 év múlva szabadulhat a 81 éves nő gerincét eltörő kovácsvágási férfi

Életfogytig tartó fegyházra ítélte a Debreceni Ítélőtábla azt a kovácsvágási férfit, aki több, mint tíz évvel ezelőtt eltörte egy 81 éves asszony gerincét egy üveg borért.

Fórizs Ildikó, a táblabíróság szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy a férfi 30 év múlva bocsátható feltételes szabadságra a leghamarabb. Hozzátette, az ítélőtábla mellőzte a minősítő körülmények közül az előre kiterveltséget, mert  ezt csak a vagyon elleni bűncselekmény esetében lehetett kétséget kizáró módon megállapítani.

A Miskolci Törvényszék tavaly ősszel tényleges életfogytiglanra ítélte a férfit, aki felmentésért fellebbezett. Az élettársával mélyszegénységben élő férfi elhatározta, hogy betör a közelükben élő tehetős férfi édesanyjához, és akár meg is öli. Tervébe az élettársát is beavatta.

Megfigyelte az asszony napi rutinját, mozgását, majd 2011 januárjában egy éjszaka az áldozat házához ment, megvárta, hogy a nő elaludjon, majd behatolt a házba és értékek után kutatott.

Az asszony azonban felriadt a zajra, ezért a férfi rátámadt, a fejét ütötte, majd a nyakát hátrafeszítve eltörte a gerincét, majd fejbe rugdosta. Ezután gyertya fényénél kutatott tovább, de semmilyen értéket nem talált, végül csak egy üveg bort vitt magával.

A helyszínről menekülve levette cipőjét, amit utóbb a véres ruháival el is égetett, illetve borssal szórta fel az utat, hogy nyomára a szaga alapján se lehessen bukkanni. A bort pedig megitta.

Az áldozat a bántalmazás után még néhány percig élt, ezalatt az élet kioltásával együtt járó fájdalmat és szenvedést messze meghaladó kínokat élt át.

A férfi az utolsó szó jogán azt mondta, hogy csak egy áldozat, és nem gyilkos, és ezt a bűncselekményt nem ő követte el, s a felmentésért fellebbezett. A táblabíróság enyhített a büntetésén, de nem látott indokot arra, hogy azt határozott idejű szabadságvesztésre változtassa át.

Álláspontjuk szerint meg kell adni a vádlottnak a visszatérés reményét, ezért a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségét biztosítani kell. Harminc év múlva az erről döntő bíró lesz az, aki majd mérlegeli, hogy az elítélt tud-e törvénytisztelő állampolgárként élni.

A bűncselekménnyel korábban egy másik férfit vádoltak. A Miskolci Törvényszék 2014 októberében 18 év fegyházra ítélte a férfi, de ezt a táblabíróság hatályon kívül helyezte, és végül bizonyítottság hiányában felmentette a férfit. A most elítélt férfit 2020 novemberében fogták el, miután lebuktatta a DNS-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik