Belföld

Két hatalmas NATO tankergép körözött órákon keresztül a Balaton felett

A repüléskövető oldalak szerint szerdán a NATO két tanker repülőgépe körözött órákon át a Balaton felett.

A brit Airbus Voyager, amely reggel Ciprusról, az akrotiri állomáshelyéről indult, kora délután kilencszer repült át Balatonfüred és Tihany felett, majd 15 óra után indult vissza Görögország felé.

A másik gép, egy speciális Airbus A330 a hollandiai Eindhovenből érkezett, és egy rövid lengyelországi kitérőt is beleszámolva majd öt órát tartózkodott a térségben. A gép a Balaton egész környékét bejárta a bevetésre várva.

A NATO honlapja szerint 2020-ban Eindhovenben hozták létre az úgynevezett többcélú repülőgép-flottát (MMF), akkor érkezett meg a flotta nyolc repülőgépe közül az első a hollandiai fő bázisra.

Mint írták, a Multinacionális Multi-Role Tanker Transport (MRTT) flotta az emberek és a rakomány stratégiai szállítását hivatott biztosítani, célja, hogy jelentősen növelje az európai légi utántöltési képességeket, és szükség esetén elérhető legyen az orvosi evakuáláshoz is. A flotta létrehozásához Belgium, a Cseh Köztársaság, Németország, Luxemburg, Hollandia és Norvégia biztosított forrásokat.

NATO

Ajánlott videó

Olvasói sztorik