Belföld

Bíró Ica árverési pénzéből is juthatott Schadl Györgyhöz

tv2
tv2
Beismerte bűnösségét a végrehajtó, aki az ügyészség szerint a legtöbbet fizette kinevezéséért.

Kedden folytatódott az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügyének büntetőpere. Mint megírtuk, a Fővárosi Törvényszéken azokat a végrehajtókat hallgatták meg, akiknek a kinevezését a vád szerint a a végrehajtói kar elnöke, Schadl György a volt igazságügyi államtitkár, Völner Pál segítségével intézte el. Ők cserébe irodájuk bevételeinek egy részét visszacsorgatták.

Beismerte bűnösségét a negyedikként meghallgatott nyolcadrendű vádlott, M. E. is, aki jelenleg életvezetési tanácsadóként dolgozik. Korábban ugyanakkor ő volt az, aki elárverezte Bíró Ica ingatlanjait – írja a Blikk. A lap szerint a beismerő vallomása alapján a Metal Lady árverési pénzéből juthatott Schadl Györgynek is. M. E. egyébként elfogadta a számára indítványozott 2 év – végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetést, az ötmillió forintos pénzbüntetést, és azt, hogy 5 évre eltiltják a jogi egyetemi végzettséghez kötödő foglalkozástól.

Korábban megírtuk, őt korábban felmentették egy pótmagánvádas eljárásban a hivatali vesztegetés vádja alól, de az ügyészség szerint ő fizette a legtöbb kenőpénzt a kinevezéséért cserébe Schadl Györgynek, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökének, összesen 254,8 millió forintot.

Kedden a hét megvádolt végrehajtó közül egyébként hatan ismerték be bűnösségüket, ami jelentősen gyengítheti Schadl György és Völner Pál esélyeit a perben. Ők az előkészítő ülés harmadik tárgyalásán, csütörtökön kapnak szót.

Kapcsolódó
Völner-Schadl-ügy: egy kivétellel minden végrehajtó beismerte bűnösségét, beidéznék Trócsányit
A beismerések később jelentősen gyengíthetik Schadl és Völner esélyeit a bíróságon, akik csütörtökön kapnak majd szót. Schadl sofőrje tagad. Az egyik vádlott a volt igazságügyi minisztert idéztetné be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik