Belföld

Karácsony Gergely: Aki az erőszak eszközéhez nyúl, nem antifasiszta

MTI / Illyés Tibor
MTI / Illyés Tibor

Dermesztő és rémisztő a csend

– így minősítette a fideszes Wintermantel Zsolt a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén napirend előtti felszólalásában, hogy Karácsony Gergely főpolgármester hivatalosan nem szólalt meg az „kitörés napjával” összefüggésben történt erőszakos események ügyében. Wintermantel az eseményeket úgy írta le, hogy

Budapest utcáin magyar és külföldi szélsőbalos antifa személyek már-már konspiratív módon, szervezetten, csoportosan támadnak ruházata vagy megjelenése alapján tetszőlegesen kiválasztott járókelőkre.

Az MTI tudósítója arról nem írt, hogy a városatya a szélsőjobboldali és neonáci szereplők törvénytelen gyülekezését, illetve az általuk elkövetett erőszakos, fenyegető cselekményeket hasonlóan érzékletes fordulatokban kifogásolta volna.

A fideszes Wintermantel szerint a párbeszédes Karácsony máskor kényszert érez megszólalni, akkor is, ha nem az ő ügyéről van szó, most azonban hallgat. A képviselő azt kérdezte, mindez azt jelenti-e, hogy a főpolgármester szerint „említésre sem méltó, ha valakit ürügy nélkül, csupán ruházat, külső kinézet alapján lincselnek meg Budapest utcáján”, vagy azt, hogy „a szélsőbal agressziója további támogatásra talál” nála.

Karácsony Gergely a válaszában kitért rá: tájékozódott a „zavarba ejtő és félelmetes fejleményről”, és egyeztetett Budapest rendőrfőkapitányával.

A kitörés-napi emléktúra Magyarország és Európa egyik szégyeneseményévé vált, ahol a Fidesz médiája által békés megemlékezőknek nevezett neofasiszta csoportok grasszálnak a városban

– kommentálta az eseményeket a főpolgármester.

Karácsony egyúttal felhívta a figyelmet, hogy amikor relativizálják a veszélyt, és békés turistáknak nevezik az önkényuralmi jelképet viselőket, akkor súlyos hibát követnek el.

Szerinte fel kell tenni a kérdést: hogyan lehetséges, hogy Budapest utcáin erőszakos csoportok ruházat alapján kiszemelt embereket vernek, és ezek az elkövetők egy kivételével mind külföldi – olasz és német – állampolgárok, akiket hazájukban jól ismernek erőszakos cselekmények miatt? A főpolgármester azt a szónoki kérdést is feltette: a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok miért nézték tétlenül, hogy ezek a személyek beutaztak az országba, elkövették „a felháborító és visszautasítandó cselekedetüket”, majd elhagyták az országot?

A főpolgármester megjegyeze, történtek más erőszakos bűncselekmények is azokban a napokban a városban, amikor vélelmezett politikai nézet miatt támadtak meg magyar állampolgárok magyar állampolgárokat. Azt mondta, amikor elítélik az erőszakot, nincs kettős mérce.

Karácsony szerint akik az erőszak eszközéhez nyúlnak, nem nevezhetők antifasisztának.

Mint ismert, a bíróság a múlt héten elrendelte a „kitörés-napi” viperás támadás három feltételezett elkövetőjének letartóztatását.  A rendőrség által elfogott négy, antifastisztának tekintett feltételezett támadó között volt egy 42 éves magyar nő, D. K., egy 38 éves olasz nő, S. I., és egy 29 éves német férfi, E. T. Őket letartóztatták, egy 26 éves, német állampolgárságú személy, M. A. pedig bűnügyi felügyelet alá került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik