Belföld

Három budavári gyűlést betiltott, hármat engedélyezett a rendőrség az idei „kitörés napjára”

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Szélsőjobboldali szervezetek az idén is megrendezni tervezik az úgynevezett „Becsület Napja” vagy másképpen „A kitörés napja” neonáci megemlékezést Budapesten, amely évről évre széles körben vált ki tiltakozást. Az idén a gyülekező a szervezők szerint február 11-én, szombaton délután egy órakor veszi kezdetét, ám azt is írták, hogy annak helyszínét csak aznap, a reggeli órákban fogják nyilvánosságra hozni.

A rendőrség közlése szerint az idén hat különböző gyűlést jelentettek be február 11-ére a budai vár területére, ezek közül a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) háromnak a megtartását tudomásul vette, a másik hármat viszont megtiltotta.

Budapest rendőrfőkapitánya három gyűlés vonatkozásában tiltó határozatot hozott, amelyeket a rendőrség honlapján közzétettek. A további három, magánszemélyek által tett bejelentést a BRFK mint gyülekezési hatóság tudomásul vette

– írták a távirati irodához eljuttatott közleményükben.

A BRFK a tiltó határozatot azzal indokolta, hogy

a gyülekezés helyszíne olyan országos jelentőségű történelmi emlékhely, illetve időpontja olyan nap, ami a nemzetiszocialista diktatúra uralma alatt elkövetett embertelen bűnök áldozataira emlékeztet.

A dokumentumok szerint a BRFK három, magánszemély által kezdeményezett, a Bécsi kapunál tartandó gyűlést tiltott meg: az egyiken Budapest 1945-ös ostromának áldozataira, a másikon a „kitörésben részt vett hősökre” emlékeznének, a harmadik pedig a bejelentés szerint „neonáci túra” elleni tiltakozás lenne.

Utóbbival kapcsolatban a rendőrség azt közölte, a társszervi tájékoztatás szerint az adott gyűlés összefüggésbe hozható a „kitörés napi” megemlékezéssel és a bejelentő személyével kapcsolatban is „bizonyos jellegű összefüggésekre mutatott rá”. Hogy milyen összefüggésekre bukkantak, azt a rendőrség nem részletezte.

A BRFK hozzátette, biztosítják a gyülekezési jog békés gyakorlását, ugyanakkor intézkedni fognak a jogsértések elkövetőivel, a betiltott gyűléseken résztvevőkkel, a be nem jelentett gyűlések szervezőivel, megtartóival szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik