Belföld

Toroczkai: Még Lukasenka is meghátrált egy ilyen ügyben

Megcsúszott a Rogán művek, majd a következő alkalommal fogunk vitázni egy olyan kérdésről, hogy Magyarországot akkumulátorgyarmattá tegyék-e a nagy akkumulátorgyárak.

– mondta Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezetője a parlament rendkívüli ülésének napirend előtti felszólalásai között. A rendkívüli ülést az akkumulátorgyárakról szóló vita miatt kérte az ellenzék, de a Fidesz nem ment el. Azt közölték, hogy a következő rendes ülésen veszik majd napirendre az ügyet, így a rendkívüli ülésnek nincs értelme.

Ha nem kell erős környezetvédelmi szabályokat betartani ezeknek a gyáraknak, Magyarország vonzóvá válik ezeknek a gyáraknak, mondja Kanász-Nagy, aki szerint az energiaválság közepén hoznák ide ezeket a rendkívül energiaigényes gyárakat. A politikus szerint a profit nem előzheti meg az embert, nem szabad ilyen döntéseket az emberek feje felett meghozni, ezért kezdeményeztek erről országos népszavazást is.

A kormány, ahogy korábban írtuk is, nem ment el a vitára, ezért egyetlen napirendi felszólalásra sem volt kormányzati reakció.

A Párbeszédtől Szabó Tímea szólalt fel, aki Szijjártó Pétertől idézett, amint a külügyminiszter Brüsszellel szemben védte meg az autógyártókat. Szintén kiemelte, hogy nincs elég energia az országon, és a klímaválság miatt az élelmiszerönrendelkezés kulcsfontosságú lett.

A Mi Hazánk elnöke, Toroczkai László szerint nehéz üres székekhez beszélni, és a Fidesz antidemokratikus politikát képvisel. Toroczkai szerint mindegy, hogy valaki egyetért-e a környezetvédelmi indokokkal, de önmagában a bejelentéstől csökken a környéken lakók ingatlanjainak ára.

2019-ben még Fehéroroszországban is tiltakozások robbantak ki egy hasonló kínai beruházás miatt, és a sokszor diktátornak nevezett Lukasenka is meghátrált.

– tette hozzá. Toroczkai végül odaszólt az ellenzék többi részének is, azzal, hogy azoknak, akik tarsolylemezes táska miatt terroristákat uszítanak a magyarokra, semmi keresnivalójuk a magyar parlamentben. Ezzel valószínűleg arra utalt, hogy a Mi Hazánk szerint ellenzéki politikusok irányították azokat a külföldi antifasisztákat, akik a kitörés túrán résztvevő szélsőjobboldaliakat támadtak meg Budapesten.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel szerint ez a fajta beruházás megint nem az, amihez a magyar koponyát kell, és nincs is elég munkaerő a környéken, amivel fel lehetne tölteni a megígért új munkahelyeket, ezért külföldi munkaerőt hoznának be. Szerintük ide elsősorban általános iskolát végzett munkaerőt keresnek, hogy napi 12 órában dolgozzanak, ami nem biztos, hogy a legjobb a magyaroknak.

Komjáthi Imre azzal kezdett, hogy kár, hogy nincs itt a kormánypárt, mert a békéről és a biztonságról fog beszélni, mármint a munkabékéről és a megélhetési biztonságról. Az MSZP politikusa azt kérte, hogy ne akadályozzák a szakszervezetek részvételét a stratégiai partnerségekkel kapcsolatos tárgyalásoknál.

A momentumos Bedő Dávid szerint a párt álláspontja egyértelmű: Magyarországon nincs helye vízzabáló, környezetromboló akkumulátorgyáraknak. Szerintük, ha 2023-ban egy párt nem zöld, az alkalmatlan Magyarország vezetésére. Szerinte nyilvánvaló viszont, hogy egy ilyen vitanappal, amelyre a Fidesz el sem megy, nem lehet ezt az ügyet megakadályozni. Szerinte ezt helyben lehet elérni, ezért kezdeményeztek helyi népszavazást.

Bedő bejelentette, hogy ennek az ülésnek nincs értelme, ő távozik is, mert bármikor jóváhagyhatják a népszavazási kérdéseit, és mindenkit vár debrecenben.

Varga Zoltán a DK nevében szólalt fel, azt a kérdést tette fel, hogy

Hova tűnt Damon Hill?

Amivel arra célzott, hogy hol a Fidesz, bár párhuzam nem tűnik egyértelműnek. Szerinte a kormánypártok azt hiszik, hogy övék az ország, és a benne élők zsellérek, akinek kuss a neve. De a DK népszavazást kezdeményez, amivel az emberek megvédhetik magukat.

A napirend előtti felszólalások után szavaztak, amiből kiderült, hogy a Fidesz nélkül a parlament nem határozatképes, így az ülésnapot bezárták. A következő rendes ülés február 27-én lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik