Belföld

Karácsony Gergely: A kormány egy fél metró árát kivette a fővárosi költségvetésből

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az MSZP, az LMP, a Momentum és a DK után a Párbeszéd politikusai is évet értékeltek. Ők egymástól elkülönülő beszédek helyett egy közös videóban osztották meg a gondolataikat.

A párt társelnöke, Szabó Rebeka ismertette, hogy a „burjánzó korrupció” és „alig létező környezetvédelem” helyett a Párbeszéd által elképzelt „Zöld Magyarországon” egyebek mellett bevezetnék az alapjövedelmet, csatlakoznának az Európai Ügyészséghez és végbe menne a zöld fordulat az energiagazdálkodásban.

Jávor Benedek, a Párbeszéd uniós tanácsadója, egykori európai parlamenti képviselő szerint a külkapcsolatok terén Orbán Viktor „nem előre megy, hanem hátra”. Ezzel szemben pártja betartaná az érvényes EU-s jogot, visszaépítené a jogállamot, és többé nem lenne „Putyin európai bábja” Magyarország.

A Zöld Magyarország valójában sokkal közelebb van, mint sokszor gondolnánk

– szögezte le Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a Párbeszéd egykori társelnöke.

Elmondta: az elmúlt bő három évben minden egyes lépésük arról szólt, hogy Budapestet „egy szolidárisabb és zöldebb várossá” tegyék, annak ellenére, hogy a kormány ez idő alatt több mint 160 milliárd forintot vett ki a fővárosi költségvetésből, ami nagyjából „egy fél metró ára”.

Egy zöld városvezetésnek nemcsak azokat kell képviselnie, akik aggódnak a világvégéért, hanem azokat is, akik a hónap vége miatt aggódnak. Ezért vezettük be a fővárosi rezsitámogatási rendszert, amit már több mint tízezer háztartás igényelt, és ezért a száguldó infláció ellenére sem emeltük már több mint tíz éve a közösségi közlekedés árait, sőt ingyenessé tettük azt a tizennégy évnél fiatalabbak és az álláskeresők számára

– értékelt Karácsony.

Ilyen is lehetne a jövő Magyarországa

– tette hozzá.

Az évértékelő videóban megszólalt V. Nászályi Márta I. kerületi polgármester és Berki Sándor országgyűlési képviselő is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik