Belföld

Újabb kötelező tantárgy jöhet az általános iskolákban

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

A Belügyminisztérium, az Oktatási Hivatal és az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság egy olyan koncepciót kezdett kidolgozni, amely keretében már a 2023/2024-es tanévtől hangsúlyosabb szerepet kapna az iskolai tantervben a közlekedési ismeretek oktatása, írja a bpiautosok.hu. 

Elképzelhető, hogy a diákoknak vizsgáznia is kell majd a közlekedési ismeretekből, mondta Berzai Zsolt alezredes. „A cél az, mondta, hogy egy gyerek ne azért biciklizhessen a főúton, mert már betöltötte a 12. életévét és a KRESZ szerint megteheti, hanem azért, mert már képes és felkészült rá”, fogalmazott a Közlekedésbiztonság beszámolója szerint.

A képzéshez szakmai programot, kerettantervet és módszertani anyagokat is készít majd a Belügyminisztérium az elképzelések szerint, a jelenlegi koncepció értelmében pedig a tanulmányi előmenetelét nem befolyásolja majd, ha a közlekedési ismeretekből nem sikerül valakinek levizsgázni.

Legfeljebb azt eredményezheti, hogy az illető nem mehet például moped vezetői tanfolyamra, valamint más vezetői engedély megszerzését is akadályozhatja az alapképzettség hiánya.

Berzai Zsolt megjegyezte, hogy legalább öt-tíz év szükséges ahhoz, hogy érződjön a közlekedésbiztonságon a maiaknál felkészültebb, biztonságtudatosabban közlekedő korosztályok jelenléte a közlekedésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik