Belföld

A Momentum nem támogatja, hogy az offshore-cégét letagadó Ráczné Földi Judit üljön be a parlamentbe

Bodnár Boglárka / MTI
Bodnár Boglárka / MTI

A Momentum mint jelölőszervezet nem támogatja, hogy a DK-s Ráczné Földi Judit üljön be a parlamentbe, írja a Telex. A párt a lapnak ezzel kapcsolatban csak annyit írt: „a döntés a DK-é, döntésünk pedig végleges”. A képviselőt a párt a tragikus hirtelenséggel elhunyt Kordás László helyett küldi az Országgyűlésbe.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke a DK döntésével kapcsolatban a lapnak azt mondta:

A Momentum értékrendjébe nem fér bele, én azt gondolom, hogy az összefogás értékrendjébe sem fér bele, de továbbmegyek, a Demokratikus Koalíció értékrendjébe sem férhet bele, hogy egy offshore-lovag országgyűlési képviselő lehessen.

A pártelnök megjegyezte, hogy habár ez a döntés a DK belügyének tűnhet, meglepőnek tartják, hogy nem a listán soron következő, szintén DK-s Manhalter Dánielt választották, hanem „a bírósági döntés értelmében is offshore lovagnak számító Ráczné Földi Juditot”.

„Ez nem egy ellenzéki cicaharc, a választókat nem feltétlenül érdekli, és nem is ilyen dolgokkal kellene foglalkoznia az ellenzéknek, viszont vannak olyan vörös vonalak, amiket nem léphetünk át”, fogalmazott Gelencsér. Hozzátette: ha a DK nem a listán következő politikust választja, a többi jelelőszervezet hozzájárulására is szükség lenne.

Ráczné Földi Judit akkor vált országosan ismertté, amikor a 2021 őszén tartott az ellenzéki előválasztás során kiderült, hogy köze van egy offshore hátterű céghez, ami többek között autómosót és sztriptízbárt is működtetett. Mindezt úgy, hogy az előválasztáson induló jelölteknek nyilatkozniuk kellett arról is, hogy nem rendelkeznek offshore-érdekeltségekkel. Ezt követően nem léptették vissza, de aztán Ráczné az előválasztáson alulmaradt az MSZP-s Márton Rolanddal szemben Székesfehárváron.

A DK-s politikus hiába perelt az offshore-vádak miatt, a Válasz Online-nal szemben jogerősen elvesztette a jó hírneve védelmében indított pert. A Fővárosi Ítélőtábla ítélete alapján a lap megalapozottan írta, hogy a DK elnökségi tagja hazudott, amikor letagadta offshore-cégét. A politikus nemcsak a delaware-i társaság képviselőjeként, hanem a tulajdonosaként is írt alá dokumentumokat 2021-ben.

A politikus mandátumáról pénteken dönt majd a Nemzeti Választási Bizottság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik