Belföld

Meghalt Kordás László országgyűlési képviselő

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Hétfőn este váratlanul elhunyt Kordás László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, bér- és munkaügyi árnyékminiszter. 53 éves volt.

Laci egész élete összeforrt a munkások érdekképviseletével. Már frissen végzett karosszéria-lakatosként is a Vasas Szakszervezet tagja volt. Munkája mellett járt a dolgozók gimnáziumába, később közgazdász diplomát, valamint energiagazdálkodási szakközgazdász szakképesítést szerzett

– írja megemlékezésében a párt.

2002-2004 között a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége alelnöke, 2004-2006 között az első Gyurcsány-kormányban a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára, 2012-től a Közmunkás Szakszervezet főtitkára volt, 2015-ben lett a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Posztjáról 2021 szeptemberében mondott le, amikor a Demokratikus Koalíció tagja lett, 2022 tavasza óta országgyűlési képviselő, a DK-frakció tagja, és a Vállalkozásfejlesztési Bizottság alelnöke.

A DK azt írja: Kordás László egész életét arra áldozta, hogy képviselje a munkavállalók érdekeit, sosem feledve, hogy ő is a „melósok” világából jött. Fáradhatatlanul járta az országot, felszólalt, érvelt a bérből és fizetésből élők mellett.

„Laci a barátunk volt, és döbbenten állunk a történtek előtt. Tegnap reggel még részt vett az árnyékkormány ülésén. Gyászolja családja, gyermekei, a szakszervezetek tagjai, a Demokratikus Koalíció és az árnyékkormány” – írták.

A DK saját halottjának tekinti Kordás Lászlót, temetéséről intézkednek, hozzátéve:

Vannak olyan pillanatok az életben, amikor tényleg nincsenek szavak. Csak a csend és a fájdalom. Laci, velünk maradsz, nyugodj békében!

A DK-s árnyékkormány vezetője, Dobrev Klára a Facebookon közzétett posztjában úgy fogalmazott:

Próbálom felfogni, hogy elvesztettünk egy szeretett barátot, egy nagyszerű kollégát. Kordás Laci elment. Valószerűtlennek és igazságtalannak érzem. Közben a családjára, feleségére és két pici fiára tudok gondolni, mi lesz velük szerető férj és édesapa nélkül? Még hallom Laci hangját, ahogy tegnap elköszönt tőlem: „Szia, Klára, akkor majd találkozunk.” Ez volt az egyetlen ígérete, amelyet már nem fog betartani.

Karácsony Gergely főpolgármester azt írta: „Kevés olyan elkötelezett baloldalit ismertem, mint őt; fáradhatatlansága, tenni akarása számomra is fontos példa volt. A munkavállalói jogok és az emberi méltóság kérlelhetetlen védelmezőjeként dolgozott a közéletben minden szerepében. A Fővárosi Érdekegyeztető Tanács megalapításában is feladatot vállalt, munkája hatalmas segítséget jelentett Budapestnek. Halála fájdalmas veszteség a szociális demokráciáért, a társadalmi igazságosságért küzdő közösségünk számára. Családjának fájdalmában együttérzéssel osztozom.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik