Belföld

Ungár kiosztotta az akkumulátoros környezetvédő Szijjártót

Súlyos zavar lehet a rendszerben, ha Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter olyanokat nyilatkozik, hogy aki az akkumulátorgyárak ellen küzd, az a környezetvédelem ellen küzd, állítja Ungár Péter.

Az LMP politikusa szerint a miniszter nyilatkozata bizonyos szempontból örömtelinek tekinthető, mert ez azt mutatja, hogy „zavarban vannak, kapkodnak, azaz annak a jele, hogy jól állunk abban a harcban, amit ennek az őrült tervnek a megakadályozásáért folytatunk”.

Szijjártó Péternek egyébként van személyes tapasztalata abban, hogyan is néz ki valójában a küzdelem a környezetvédelem ellen, közölte az ellenzéki képviselő emlékeztetve arra, hogy a miniszter 2019-ben még azt állította: „Magyarországnak fontosabb az autóipar, mint a környezetvédelem.”

Egy ilyen mondat után a tegnapi videót elég lenne oda iktatni, ahova való: a többi kétségbeesett hazugság közé

– szögezte le Ungár hozzátéve, hogy Magyarország a saját méretéhez képest így is elegendő akkumulátorgyárral rendelkezik már, a külföldi igényeket pedig a magyar vízkincs kárára kiszolgálni nagyjából annyira zöld, amennyire nemzeti.

Amit a kormány mond, az az autógyárak narratívája, akik megpróbálnak túlélni, akik nem a mi jövőnket féltik, hanem a saját profitjukat. A zöld átállását nem az autógyárak fogják vezetni, hanem velük szemben fog megtörténni. Úgy lehet megismerni a kamuzöldeket, hogy ennek az ellenkezőjét akarják elhitetni

– írta a Facebook oldalán az LMP-s képviselő. Ungár szerint a rendszerben uralkodó zavarról árulkodik az a kijelentés is, hogy a német autógyárak a német gazdasági érdek ellenére települtek Magyarországra.

Ezek az autógyárak azért települtek ide, mert itt kevesebbet kell fizetni a dolgozóknak, itt nem kell betartani a munkavállalói és környezetvédelmi jogokat és nyereségükből hat százalék adót kell befizetni a közösbe. Az így keletkező hatalmas profitot pedig szépen hazaviszik Németországba. Példának okáért csak az Audi több mint 4000 milliárd forintot lapátolt már így ki. Szijjártó Péter olyan beruházásokat véd, amelyek helyrehozhatatlan károkat okoznak. Hiába hazudik, pontosan látjuk: nem az olyanok szolgálják a külföldi érdekeket, akik védik a természetet, hanem azok, aki hazánk természeti kincseit odadobnák a külföldieknek

– írta Ungár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik