Belföld

Szijjártó Péter szerint aki az akkumulátorgyártás ellen küzd, az a környezetvédelem ellen küzd

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Ezekért a beruházásokért hatalmas verseny van, mert ez lesz a jövő meghatározó iparága. Ahová ezek a beruházások települnek, ott lesz munkahely, ott lesz gazdasági növekedés

– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyarországra tervezett akkumulátorgyárakról a szombati Facebook-videójában.

Január közepe óta nagyon felerősödtek a kormány számára kiemelten fontos, háromezer milliárd forintos debreceni beruházás elleni tiltakozások: botrányba fulladt több közmeghallgatás, a múlt hét végén pedig lakossági tüntetés zajlott a megyeszékhely központjában.

Szijjártó szerint a magyar baloldal azért küzd, hogy ne Magyarországon, hanem például Németországban jöjjenek létre munkahelyek, mert a nagy kínai akkumulátorgyártó vállalatok elsősorban a német autógyárakat szolgálják ki.

A német autógyárak egy jelentős része meg már itt van Magyarországon. Ez nyilván nem esik egybe a német nemzetgazdasági érdekekkel

– mondta a miniszter, utalva rá, hogy külföldi érdekek állhatnak a tiltakozások mögött.

Ugyanakkor szerinte meg kell érteni a helyieket. Feleleveníti: a győri Audi-gyár építésénél, ha valaki tüsszentett egyet, rögtön azt gondolták, hogy a gyár építése miatti porszennyezés miatt van, viszont már minden győri büszke a létesítményre.

Most az elektromos autók akkumulátorainak gyártását úgy próbálják most beállítani, mint valami titokzatos történetet, ami majd jön és akkor itt micsoda károkat okoz.

– mondta Szijjártó, hozzátéve, hogy most is működnek nagy akkugyárak Magyarországon és egyáltalán nem okoznak drámai hatásokat, környezetvédelmi problémákat, mint mondják.

Szerinte aki az elektromos akkumulátorgyártás ellen küzd az

a környezetvédelem ellen, és a nemzetgazdasági érdekek ellen küzd.

Kapcsolódó
Eltüntették a debreceni akkumulátorgyárról készült szakértői tanulmányt, amelyben óriási vízfogyasztásról írtak
A debreceni önkormányzat szórólapon bélyegezte hazugságnak, hogy az akkumulátorgyár 40 ezer köbméter vizet használ majd naponta, miközben rendelkezésére állt egy tanulmány, amelyben szakértők számolták ki, hogy rossz napokon ennél jóval több is lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik