Belföld

Most egy Telex-cikknek miért kell a Kúria elnökének odabaszni? – kérdezte az Országos Bírósági Hivatal elnöke Schadl Györgytől

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI

A Telex birtokába jutott egy 2021. június 2-i hangfelvétel, melyen a következő párbeszéd hangzik el a korrupcióval vádolt Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke között:

Senyei: Megjelenik egy cikk. Hát bazdmeg!

Schadl: Ki nem szarja le?

[…]

Senyei: Most egy Telex-cikknek miért kell a Kúria elnökének odabaszni?

Schadl: Egyébként már eleve. Fölemeled a magad szintjére ezeket a dolgokat!

Senyei: Erről van szó. Két-három levelet kell írni, mert valamikor kell írni, de ez nem volt szerencsés. És mi a faszom az, hogy követelem? Az újságtól követelem, hogy ne írjon híreket?

[…]

Schadl: Szaros Telex-cikkre ne bassza már meg – már bocsánat – a jó ég, hogy a Kúria elnöke reagáljon!

A felek egy 2021. június 1-jén, a Magyar Közlönyre hivatkozva megírt cikkről társalognak, melyben a Telex arról írt, hogy Áder János akkori köztársasági elnök bírónak nevezett ki egy két hónapja lemondott államtitkárt, Hajas Barnabást, aki ráadásul egyenesen a csúcson, a Kúrián kezdhette meg a pályafutását. A kinevezés természetesen azonnal nagy felháborodást váltott ki a jogászvilágban, a hosszú évek és évtizedek óta a bírói ranglétrán előrejutni igyekvő bírák nem nézték jó szemmel, hogy valaki gyakorlat nélkül azonnal a Kúrián köt ki.

Varga Zs. András, a Kúria elnöke közleményt adott ki az esetre reagálva, melyben „megvédte törvényesen kinevezett bírótársai személyét”, a Kúria megsértését pedig visszautasította.

Az ügy másnapján egyeztetett egymással Schadl és Senyei. A beszélgetés elején egészen másról, egy bírósági állásfoglalásról volt szó, amelyet mindkét megszólaló érthetetlennek talált, ezt a 444 tárta fel még tavaly januárban.

De mint kiderült, a beszélgetés második fele sem érdektelen.

Ebben ugyanis Senyei és Schadl elég bizalmas stílusban beszélik ki Varga Zs. Andrást, a Kúria elnökét: többszörösen körberöhögik a bíróságok függetlenségéről kiadott, előző napi nyilatkozatát.

A beszélgetésből kiderül, hogy Schadl és Senyei abban tulajdonképpen igazat ad a cikknek, hogy Hajas Barnabásnak valóban nincs bírói gyakorlata:

Senyei: Megjelenik egy cikk, aminek a kétharmada tulajdonképpen igaz. Hát a Barnusnak van bírói gyakorlata?

Schadl: Nincs.

Senyei: Nincs. A Patyinak van (itt vélhetően Patyi Andrásra, a Kúria jelenlegi elnökhelyettesére céloz – a szerk.)? Nincs. És hogyha ezt valaki leírja, az nem a bíróság megsértése.

A Schadl–Völner Pál-ügyről az előző napokban több részlet is nyilvánosságra került:

Kapcsolódó
„Ne viccelj, ez természetes” – Völner Pál politikai ellenfele lejáratásához kért bizalmas adatokat Schadl Györgytől
Az igazságügyi tárca vád alá helyezett volt államtitkára még a 2022-es választási kampányra próbált terhelő adatokat szerezni a Jobbik politikusáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik