Belföld

Szexre akarta kényszeríteni, majd kirúgással fenyegette a beosztottjait egy volt katonatiszt

Előkészítő ülést tartott a Debreceni Törvényszék Büntető Kollégiumának Katonai Tanácsa annak a volt katonának az ügyében, akit azzal vádolnak, hogy szexuális cselekményre akarta kényszeríteni az alárendeltjeit.

Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője azt közölte, hogy a volt katonatisztet két rendbeli, a sértettel kapcsolatban fennálló egyéb hatalmi, befolyási viszonyával visszaélve elkövetett szexuális kényszerítés bűntettének kísérlete miatt állították bíróság elé.

A vádirat lényege szerint a férfi 2019 januárjától – a későbbiekben elöljáróként – többször is arra próbálta rávenni a sértettet, hogy szexuális cselekményeket végezzen vele, de a nő ezt minden alkalommal elhárította. Az elutasítást követően a század parancsnoka kritizálni kezdte a nő munkavégzését, és közölte, hogy ezt addig folytatja, amíg a nő nem enged neki.

Miután az alárendeltje ennek ellenére sem volt hajlandó szexuális kapcsolatot létesíteni vele, a férfi több alkalommal, különféle, az állományviszonyát is érintő fenyegetésekkel próbálta elérni, hogy tegyen eleget a felszólításnak. A volt katona 2021 májusában egy gyakorlat során – majd később többször is – egy másik alárendeltjével is közölte, hogy szexuális cselekményt akar vele végezni.

Miután ő is visszautasította, a százados – a szexuális kapcsolat létesítése érdekében – kritizálni kezdte a munkáját és azzal fenyegette, hogy el fogja távolítani a Honvédségtől. A katona szolgálati jogviszonya a büntetőeljárás elrendelését követően megszűnt.

Az ügyész  öt év börtönt és öt év közügyektől eltiltást kért a volt katonatisztre az előkészítő ülésen, de ő nem mondott le a tárgyalás jogáról, és tagadta a bűncselekmény elkövetését.

Szilvási László hadbíró ezért  tárgyalásra utalta az ügyet és megkezdődött a bizonyítási eljárás. A vádlott a hadbíró kérdésére elismerte, hogy erotikus, illetve szexuális tartalmú üzeneteket küldött alárendeltjének, de a védekezése szerint ezzel nem az volt a célja, hogy szexuális cselekményeket is végezzen vele.

A hadbíró további a bűncselekménnyel kapcsolatos kérdéseire nem tudott elfogadható magyarázatot adni, védője tanácsára a továbbiakban megtagadta a vallomástételt. A büntetőeljárás a bizonyítás kiegészítésével, a vád és a védelem által indítványozott tanúk kihallgatásával folytatódik majd februárban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik