Belföld

Szolidaritási nap: ülősztrájkoló szülők, kifeszített molinó a BME épületén

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) a hétnapos gördülő sztrájk utolsó napjára, 2023. január 31-rére hirdette meg a szolidaritás napját, ugyanis ezen a napon van az egyéves évfordulója annak a figyelmeztető sztrájknak, melyet azért hirdettek a pedagógus szakszervezetek, mert három hónapnyi sztrájktárgyalás után sem volt hajlandó semmilyen megegyezésre a kormány, áll a szervezet közleményében.

A PDSZ felhívásában arra kérte az érintetteket, hogy kedden – lehetőleg 8 és 10 óra között – szervezzenek valamilyen akciót: szolidaritási sztrájkot, munkalassítást, élőláncot, forgalomlassítást, dudálást, sípolást, dobolást, vagy bármilyen, figyelemfelhívásra alkalmas eseményt.

8 óra 15 perckor a „Műegyetemiek az oktatásért” csoport tagjai a Szent Gellért téren a BME CH épületnél látványos megmozdulás keretében mutatták ki szolidaritásukat a pedagógusokkal, és egy molinót feszítettek ki az épületre.

Mohos Márton / 24.hu

 

Mohos Márton / 24.hu

A II. kerületi Rákóczi Ferenc Gimnáziumban a 62 fős tantestületből 42-en vettek részt az ülősztrájkban, amiben a diákok szülei támogatták őket. A lapunkhoz eljuttatott képeken látható, hogy gyermekeik nevét is feltartották, ezután pedig útjára indult a II. kerületben is az oktatás lángja a tankerületi iskolák közt.

Olvasói fotó

A negyedik órában ülősztrájkot tartottak a II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnázium diákjai, az aulában összegyűlve a tiltakozási mozgalom szimbólumát formázták, ezzel kifejezve szolidaritásukat tanáraikért. A tanári karból 35-en sztrájkoltak, közölte a diákönkormányzat.

Olvasónk

A XVIII. kerületi Vörösmarty Mihály Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium előtt a szülők tartottak szolidaritási akciót. Tábláikon gyerekek nevei szerepeltek, akikért küzdenek.

Olvasói fotó

Debrecenben száznál több tanár csatlakozott a megmozduláshoz, hogy kifejezzék elégedetlenségüket az oktatási rendszer jelen helyzetével kapcsolatban, és felhívják a figyelmet a mélyreható változtatások szükségességére. A Debreceni Ady Endre Gimnázium, a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium, valamint a Tóth Árpád Gimnázium tantestületének tagjai ma is sztrájkolnak, ahogy a múlt héten a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája, a Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium, valamint a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium több pedagógusa is tette. Utóbbinak 5 tanára ma polgári elégedetlenség formájában tiltakozik.

Délután 3-kor két demonstráció is kezdődik. A Hősök terén tanárok 16 140 hiányjelet akarnak felrajzolni a térre. Azért ennyit, mert ennyi pedagógus hiányzik a rendszerből, írja a Pedagógus Egység (PE) az esemény Facebook-oldalán. A lerajzolt jelek mind egy-egy hiányzó pedagógust fognak szimbolizálni. Emellett az Egységes Diákfront és a Corvin Diákszövetség tüntetést szervez délután háromra a Külső-Pesti Tankerületi Központ elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik