Belföld

Lantos Csaba: Mondhattam volna nemet Orbán Viktor felkérésére

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Mondhattam volna nemet Orbán Viktornak – mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter az Indexnek adott interjújában. Lantos arról is beszélt, hogy amikor a miniszterelnök megkereste a feladattal, egy hét gondolkodási időt kért. „Ő azt mondta, egy nap. Megalkudtunk három napban, és végül igent mondtam”, hangsúlyozta.

Emlékeztetőül: a kormány még tavalynovemberben döntött az önálló energiaügyi minisztérium létrehozásáról. Az új tárca létrehozása miatt pedig lemondott Palkovics László, ezáltal pedig megszűnt az általa vezetett Technológiai és Ipari Minisztérium, az energetikán kívül eső feladatai a tárcához jutó Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez, valamint Lázár János és Csák János minisztériumához kerültek.

Új feladatával kapcsolatban Lantos hangsúlyozta, a pénzügyi világból érkezett, és tapasztalatai azt feltételezik, hogy az európai energiapiacot és az energiaipart egy átlagos értelmiséginél mélyebben ismeri.

Értem ebben a szektorban az üzleti motivációkat, a piaci folyamatokat. Nem gondolom, hogy jómagam a legnagyobb szakértő lennék, de feltehetően nem is ezért esett rám a miniszterelnök választása

– fogalmazott. A beszélgetés során kiderült az is, hogy jó barátságot ápol Hernádi Zsolt Mol-vezérigazgatóval, és azt is elárulta, hogy az Energiaügyi Minisztérium költözik majd a régi Mol-székházba. Mint mondta:

Amíg még nem voltam miniszter, a magyar állam az akkor éppen költözőben lévő Moltól megvásárolta az Október 23. utcai régi székházat. Mostanra a Mol belakta az új toronyépületet a Kopaszi-gáton, a régi bázis üresen maradt. Az a cél, hogy a teljes kormányzat állami tulajdonú ingatlanokban legyen elhelyezve. Mivel a régi székház üres, és az Energiaügyi Minisztérium most nyolc különböző helyen működik, odaköltözünk, az én irodám is ott lesz

Kapcsolódó
Átadta Budapest legmagasabb épületét a Mol
Az előtér és a tetőterasz hamarosan a nagyközönség előtt is megnyílik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik